nieuws

15 nov 2014, 11:11

Is het zielig om kamelen door Groningen te laten lopen?

Is het zielig om kamelen door Groningen te laten lopen?

Het is zielig en gevaarlijk voor het verkeer om kamelen door Groningen te laten lopen. Dat vindt gemeenteraadslid Gertjan Kelder. Maar wat vindt u? Is dat inderdaad onverantwoord? Of hoort dat nu eenmaal bij een eeuwenoude kleurrijke traditie? De GIC is benieuwd naar uw mening!

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Twee kamelen die vrijdagmiddag in de binnenstad van Groningen meewerkten aan een publiciteitsactie, hebben gezorgd voor verkeersopstoppingen en gevaarlijke situaties in het verkeer bij de A-brug. Dat meldt de Partij voor de Dieren. Volgens Gertjan Kelder, gemeenteraadslid voor deze partij is het niet goed om deze of andere dieren in te zetten bij reclamecampagnes. Hij heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld.

De Partij voor de Dieren wil opheldering over de twee kamelen, die in het centrum van Groningen zijn ingezet voor een publiciteitsstunt. Doordat een van de kamelen angstig werd, ontstonden er verkeersopstoppingen en gevaarlijke situaties in het verkeer.


Volgens ooggetuigen, aldus Kelder,  weigerde één van de kamelen de A-brug over te steken, wat leidde tot filevorming in het verkeer, bussen die niet meer konden passeren en gevaarlijke situaties.

Het is volgens hem bekend, dat dieren veelal stress ervaren, wanneer deze worden ingezet ter vermaak tijdens evenementen of in een drukke omgeving. “Met name wilde dieren kunnen dan onvoorspelbaar gedrag vertonen”, vertelt Partij voor de Dierenraadslid, Gerjan Kelder. “Wij vinden dat het commerciële belang van een reclamestunt nooit mag opwegen tegen eventuele risico's voor de openbare orde en veiligheid.” Ook vindt de partij, dat de stunt met de kamelen niet overeenkomt met de doelstellingen uit de Dierenwelzijnsnota 2008. In deze nota staat onder andere dat dieronvriendelijke activiteiten in Stad moeten worden voorkomen. Verder mag de intrinsieke, eigen waarde van een dieren nooit worden geschaad.

De Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders over het gebruik van (wilde) dieren voor reclamedoeleinden. De twee kamelen, die werden ingezet als publiciteitsstunt voor een bruidsbeurs in de Euroborg, komen daarin ook aan bod.

Foto: ARCHIEF ( Twitter Sophiemulderx )