nieuws

12 feb 2015, 11:11

Indrukwekkend: In heel Groningen luidden de klokken

Indrukwekkend: In heel Groningen luidden de klokken

Indrukwekkend: op tal van plaatsen in Groningen luidden zojuist om elf uur de klokken. Het was een historisch moment hoe ook in deze tijden van internet en sociale media juist het geluid van de eeuwenoude klokken de zorgen van Groningers over de aardbevingen symboliseerden. In  Friesland en Drenthe werden uit solidariteit Groningse vlaggen uitgestoken op het provinciehuis.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Enkele tientallen kerken in de provincie Groningen hebben donderdagochtend vlak voor aanvang van het Kamerdebat over gaswinning de noodklok geluid. De kerken gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Groninger Bodembeweging (GBB). Ook de Martinitoren en de Der Aa-kerk in Groningen lieten van zich horen, aldus Dick Kleijer van de GBB donderdag.

Het luiden van de noodklok is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De Groningers vinden dat de gaskraan verder moet worden dichtgedraaid omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

In alle uithoeken van de provincie was er klokgelui te horen, aldus Kleijer. Veel kerken uit het aardbevingsgebied deden mee, maar ook kerken in onder meer Ter Apel, Den Haag, Ameland, Assen en Vries meldden zich spontaan aan, zegt de GBB.

Veel kerken die meededen zijn zelf ook beschadigd door de aardbevingen, zoals de Jacobikerk in Uithuizen, middenin het aardbevingsgebied. Deze 700 jaar oude kerk staat straks drie maanden in de steigers omdat de scheuren die zijn ontstaan door de bevingen gerepareerd moeten worden.

De provincies Friesland en Drenthe betuigen donderdag hun steun aan hun buurprovincie door die dag ook de Groningse vlag op het provinciehuis te laten wapperen.