nieuws

03 jun 2014, 08:08

Heemschut: ‘Breek Stadsbalkon voor Hoofdstation af’

Heemschut: ‘Breek Stadsbalkon voor Hoofdstation af’

De Bond Heemschut betwijfelt of het wel nodig is om een tunnel onder het Hoofstation aan te leggen. Als je het Stadsbalkon voor het station weg haalt en fietsen onder de grond plaatst, keert het Hoofdstation in volle glorie terug. Eerder al riep de organisatie Vrienden van de Stad Groningen op tot sloop van het “ridicule” Stadsbalkon.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Commissie Groningen van de Bond Heemschut, de landelijke vereniging voor de bescherming van cultureel erfgoed, heeft een zienswijze ingediend bij de Stuurgroep Spoorzone Groningen, een samenwerkingsverband van de gemeente, de provincie, NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

 

In deze zienswijze vraagt Heemschut zorgvuldig om te gaan met de monumentale waarden van het stationsgebouw. Behoud van de 19e en begin 20e eeuwse overkappingen, de oude loopbrug en het seinhuis is daarbij essentieel. Het seinhuis zou daarbij een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Heemschut zou het jammer vinden als het unieke station in Groningen zo’n station wordt als zoveel andere stations in Nederland; het is voor veel reizigers toch het visitekaartje van de stad.

 

Heemschut kan zich vinden in de observatie door de stuurgroep Spoorzone dat veel reizigers het monumentale hoofdgebouw momenteel links laten liggen. De stuurgroep denkt dat het gebruik van het hoofdgebouw en de fraaie stationshal zal toenemen door een voetgangerstunnel dwars op het gebouw te plaatsen. Heemschut heeft hier twijfels bij. Het werkelijke probleem zit aan de voorkant: de bult van het stadsbalkon (de fietsenstalling) vormt een obstakel waar veel reizigers liever omheen lopen.

 

 

Heemschut pleit er dan ook voor om de fietsenstalling geheel ondergronds te maken of te verplaatsen. Het monumentale hoofdgebouw wordt dan weer in volle breedte zichtbaar en de reiziger zal zijn natuurlijke loop naar de hoofdingang hervinden. Bovendien zal het menig Stadjer rijdend over de Stationsweg genoegen doen om het gebouw weer in volle glorie te mogen aanschouwen.