nieuws

01 mei 2015, 11:11

Heel Groningen is in de ban van de bekerfinale

Heel Groningen is in de ban van de bekerfinale

Het lange wachten is bijna voorbij. Voor de tweede keer in de clubhistorie speelt FC Groningen de bekerfinale. Zaterdag worden de spelers van de ‘Trots van het Noorden’ uitgezwaaid door een grote schare supporters tijdens hun vertrek naar Rotterdam. Zondag volgen 18.000 supporters de selectie in 250 bussen naar Stadion De Kuip, waar titelhouder PEC Zwolle de tegenstander is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de gehele provincie neemt de spanning toe en worden door de achterblijvers flink wat acties op touw gezet. Zo roept de supportersvereniging op om de viaducten over de A7 tussen Groningen en Drachten massaal groen-wit te kleuren wanneer de 250 bussen met Groningen-fans afreizen naar Rotterdam.

Op de Grote Markt in de stad Groningen worden tienduizenden mensen verwacht die de bekerfinale gaan volgen op grote schermen. Aan de voorgevel van het pand van de V&D aan de Grote Markt hangt sinds donderdag een 24 vierkante meter groot spandoek in de vorm van een FC Groningen-voetbalshirt. Dit spandoek is zondag ook te zien in De Kuip.

Ook in Zwolle is de bekerfinale hét gesprek van de dag. Banketbakker Max van Dijk verkoopt kleine KNVB-bekers van chocolade. Hoeveel hij er maakt, weet de bakker nog niet. ,,Zoveel als mogelijk.'' Vorig jaar maakte Van Dijk met zijn bakkerij Van Orsouw goede sier toen zijn pand aan de Grote Markt geheel blauw-wit was gemaakt. ,,Dat gaan we dit jaar weer doen, maar nu ben ik niet de enige.'' Een oproep via sociale media heeft veel bijval van ondernemers gekregen. Sinds woensdag zijn al diverse panden van blauw-witte ballonnen voorzien.

Het team traint zaterdag in het IJsseldeltastadion. Supporters zullen massaal aanwezig zijn, voorspelt Freddy Eikelboom, voorzitter van de supportersvereniging. ,,We gaan met fakkels de grachten rondom het veld verlichten. Tijdens de wedstrijd mag dat niet'', zegt hij met een knipoog. Vorig jaar werd het duel in de Kuip korte tijd gestaakt toen er fakkels op het veld terechtkwamen. Zwolle won toen in de finale met 5-1 van Ajax.

De supporters vertrekken zondag met 220 tot 250 bussen richting Rotterdam. De supportersvereniging zit sinds de bekerfinale van vorig jaar flink in de lift. Een jaar terug waren er nog 1800 supporters lid, het 3000e lid werd op Koningsdag ingeschreven. ,,Een baby van een dag oud. De vader heeft zijn kind eerst bij ons aangemeld, voordat hij naar de burgerlijke stand stapte.''