nieuws

21 jan 2015, 12:12

Grote groep Groningers sleept NAM voor de rechter

Een groep van zo’n 120 Groningers sleept de NAM en de Staat voor de rechter vanwege de aardbevingen als gevolg van gaswinning in het gebied. Ze eisen een vergoeding voor de immateriële schade die ze hebben geleden. De dagvaarding ligt volgende week bij de twee partijen op de mat, zegt advocaat Pieter Huitema, die de Groningers bijstaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De immateriële schade bestaat volgens Huitema onder andere uit psychische problemen, burn-outs, stress en angsten. "Ik hoor aangrijpende verhalen voorbijkomen: over jonge gezinnen die tijdens een aardbeving hun huis moesten ontvluchten of mensen die geen visite meer durven te ontvangen.” Zo’n twintig gedupeerden staan als gevolg van de klachten onder behandeling van een arts of psychiater.

Volgens Huitema wordt behalve de NAM, als exploitant van de gasvelden, ook de Staat aansprakelijk gesteld omdat de staat een zorgplicht heeft dat Nederlanders niet gestoord worden in hun woongenot. De zaak dient vermoedelijk pas over een jaar en staat los van de megaclaim die zo’n 100.000 eigenaren van woningen bij de NAM hebben neergelegd.

De woningeigenaren, verenigd in de Stichting WAG, willen dat de NAM de waardedaling van hun woningen direct vergoedt. Die zaak komt komend voorjaar voor de rechter, zegt Huitema, die ook hierin de eisers bijstaat.