nieuws

01 feb 2015, 12:12

Grootse viering 70 jaar bevrijding van Groningen

Grootse viering 70 jaar bevrijding van Groningen

Het is in april 70 jaar geleden dat de geallieerden Groningen bevrijdden van de Duitse bezetting. Om die gelegenheid te markeren zal onder meer een grootschalige reconstructie van de gevechtshandelingen plaatsvinden op de Paterswoldseweg en de Vismarkt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zo’n driehonderd acteurs uit binnen- en buitenland zullen op 10 april Paterswoldseweg) en op 12 april (Vismarkt) de gevechtshandelingen van 70 jaar eerder nabootsen. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van echte tanks en andere legervoertuigen.

In de reconstructies zullen onder leiding van regisseur Albert Secuur verhalen over de Groninger bevrijding verwerkt worden.

Naast de reconstructie zullen er verschillende andere activiteiten plaatsvinden om het 70-jarig jubileum van de bevrijding te markeren. Zo zal er een onder meer een tentoonstelling over de oorlog en de bevrijding te zien zijn in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, wordt er in het Stadspark een WOII-kampement nagebouwd en vindt er dance event plaats waarvan de opbrengst aan War Child geschonken wordt.

De bevrijding van Groningen duurde van vrijdag 13 april tot maandag 16 april 1945. 110 Groningers kwamen om tijdens de gevechten, 43 Canadezen sneuvelden. Naar schatting 300 Duitse soldaten, Nederlandse en Belgische SS’ers, SD’ers en NSB’ers vielen in de strijd. Een groot deel van het centrum werd tijdens de hevige strijd verwoest.