nieuws

04 jun 2015, 10:10

Groningse studenten: blote billen tegen beveiligingscamera’s

Groningse studenten: blote billen tegen beveiligingscamera’s

Studenten van de Hanzehogeschool zijn het niet eens met de aanwezigheid van beveiliginsgcamera’s in de binnenstad van Groningen. Om daartegen te protesteren willen ze komende woensdag op de Grote Markt hun billen tonen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een groepje studenten van de Hanze Hogeschool heeft een oproep gedaan aan de inwoners van Groningen om woensdag 10 juni massaal hun achterste te tonen op de Grote Markt. Dit om een statement te maken 'tegen alle tientallen surveillancecamera’s die de binnenstad telt.'

 

‘De camera’s zijn uiteraard geplaatst om de veiligheid te bevorderen in de stad, maar in de praktijk betekent dit dat het vrijwel onmogelijk is geworden om je ongezien door de binnenstad te begeven’, zo menen de studenten.

 

Zij zien juist liever meer politie of veiligheidsambtenaren in de binnenstad die als er iets misgaat 'tenminste kunnen ingrijpen'. Een camera kijkt immers alleen maar toe.'Hier valt geen reet te zien', is de naam van het evenement, zegt student Jordi Meijerink. Via een gelijknamige Facebook-evenement roepen zij iedereen op om 10 juni ook te komen om je achterste te tonen, een begrip dat ook wel bekend staat als 'moonen'.


Met deze actie willen de studenten meer bewustwording creëren voor het feit dat je met name in de binnenstad constant gefilmd en gefotografeerd wordt, zeggen ze. 'De meesten mensen staan hier helemaal niet bij stil maar dit is in principe een constante inbreuk op de privacy.' 


Echter gaat het de studenten niet alleen maar om de camera’s die de privacy in gevaar brengen. 'In deze tijd is het namelijk nog maar de vraag of er nog wel privacy bestaat. Veel gegevens staan openbaar op internet', aldus Jordi. Ook hier willen zij meer bewustwording voor creëren. Daarnaast lijkt het de studenten ook gewoon een mooi gezicht als iedereen in hun 'blote reet' op de Grote Markt staat te dansen.

 

https://www.facebook.com/events/829022630508521/