nieuws

24 apr 2015, 14:02

Groningse hoogleraar beschuldigt Kamp en NAM van poging tot moord

Groningse hoogleraar beschuldigt Kamp en NAM van poging tot moord

Prof. dr. Jan Oosterhaven, hoogleraar economie aan de RUG, heeft bij Justitie aangifte gedaan tegen minister van Economische Zaken Henk Kamp en de huidige en vorige directeur van de NAM. Volgens Oosterman zijn Kamp en de NAM schuldig aan huisvredebreuk, vernieling, diefstal en geestelijke mishandeling. Daarnaast acht hij ze schuldig aan pogingen tot (lichamelijke) mishandeling en moord c.q. doodslag. Het Openbaar Ministerie heeft in een reactie al laten weten de aangifte niet in behandeling te zullen nemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In een brief aan het Openbaar Ministerie (zie hieronder) stelt Oosterhaven dat de NAM en de minister van Economische Zaken verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van de bodemdaling en de aardbevingen in Groningen. Volgens de professor hebben zij echter lange tijd ontkent dat de gaswinning in het gebied hiervan de oorzaak is. "Na het rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen SodM) van december 2012 kon het verband tussen de aardgaswinning en de gemelde misdrijven, zelfs in Den Haag, niet langer worden ontkend", zo schrijft de professor. "Alleen een zeer forse afname van de gaswinning zal tot een veel kleinere kans op de gemelde misdrijven leiden, aldus het SodM. In plaats van tot actie te komen liet de minister eerst een jaar langonderzoeken doen, terwijl de NAM met toestemming van de minister nog snel in 2013 een record aan bijna 54 miljard kuub aardgas naar boven haalde. Dat leidde in 2013 tot een recordaantal van 119 bevingen, 10.000 schadelmeldingen en de gemelde misdrijven."

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag aan Oosterhaven laten weten geen onderzoek te gaan doen naar de aantijgingen. Volgens het OM betreft het een zaak voor de politiek en niet voor de rechter.

De aangifte van Prof. dr. Oosterhaven
De aangifte van Prof. dr. Oosterhaven