Nieuws

Groningse bestuurders blij met Nationaal Coördinator

De Groningse Commissaris van de Koning, Max van den Berg, en de burgemeesters van de bevingsgemeenten zijn blij met de aanstelling van een Nationaal Coördinator Groningen. Dat zeiden ze vrijdag na de presentatie van Hans Alders, die vanuit een nieuwe Rijksdienst de problemen rond de gaswinning in Groningen gaat aanpakken.


Leestijd: 1 minuut

Afscheid Max van den Berg 31 maart in Oosterpoort Groningen
Afscheid Max van den Berg 31 maart in Oosterpoort Groningen

Max van den Berg vindt de aanstelling een belangrijk moment. Volgens de commissaris zat de NAM als private in een lastig parket, omdat ze zich bezig bijvoorbeeld bezig moesten houden met de het op grote schaal verstevigen van huizen. Nu zou er een nieuwe verhouding zijn, waarbij de bevingsgemeenten, de provincie en het Rijk gezamenlijk optrekken bij het oplossen van de problemen.

De bevingsgemeenten zien in Alders een coördinator die knopen kan doorhakken. ,,De bevingen gaan niet stoppen”, zegt Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum. ,,We moeten samen zorgen voor meer veiligheid en daarbij is een belangrijke rol voor de Nationaal Coördinator. Hij moet snel werken aan een aanpak voor het op grote schaal verstevigen van woningen en regels bedenken voor het oplossen van complexe schadegevallen.”

De Groningse burgemeester Peter den Oudsten vindt dat er met de aanstelling van Alders nu écht iets op gang komt. ,,Het is goed dat we nu richting Den Haag iemand hebben met een gezaghebbende positie. We zien sowieso dat er in Den Haag een andere houding ontstaat.”

De kersverse gedeputeerde Eelco Eikenaar, die de aardbevingsproblematiek in zijn portefeuille heeft gekregen, liet weten blij te zijn met de Nationaal Coördinator. ,,Maar we willen benadrukken dat de minister het vertrouwen van de Groningers alleen kan terugwinnen door de gaskraan verder dicht te draaien”, aldus Eikenaar. Het nieuwe provinciebestuur pleit voor het meteen terugdraaien van de gaskraan naar 27 miljard kuub aardgas. Op termijn zou de NAM jaarlijks maar 12 miljard kuub mogen winnen.