nieuws

29 aug 2014, 14:02

Groningen wil gastheer zijn van ’s werelds grootste fietscongres

Groningen wil gastheer zijn van ’s werelds grootste fietscongres

De gemeente Groningen wil in 2017 graag gastheer zijn van Velo-City, het grootste fietscongres ter wereld. Vrijdag heeft het de organisatie van het congres haar bidbook aangeboden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen is daarmee officieel kandidaat als locatie voor het meerdaagse congres met 1500 deelnemers uit zestig landen. Het moet een hoogtepunt zijn in het zogeheten ‘Jaar van de Fiets’ in Groningen.

De gemeente denkt goede kans te maken omdat het aandacht geeft aan de interactie tussen congresdeelnemers en de stad en haar inwoners. In het bidbook is het thema ‘The Cycling Experience’ uitgewerkt, waarbij de focus ligt op de gezonde en leefbare stad en regio. De congresdeelnemers zullen dat zelf ervaren, omdat alle congreslocaties op fietsafstand van elkaar liggen.

Groningen ziet zichzlf als voorbeeld ‘fietsstad’ voor de wereld. Omdat er steeds meer gefietst wordt, werkt de gemeente een nieuwe fietsstrategie uit. “Voor heel veel Stadjers is de fiets het belangrijkste vervoermiddel”, zegt wethouder Paul de Rook. “We moeten dus vooral blijven nadenken over waar we al die fietsers langs leiden. Bovendien hebben we te maken met nieuwe ontwikkelingen, zoals snelle e-bikes.”

Groningen zou een eventuele toekenning van het congres, waarvan het in 1987 ook al gastheer was, zien als erkenning en impuls van het fietsbeleid. Naast Groningen hebben ook Stockholm (Zweden), Mannheim (Duitsland) en de stadsregio Arnhem-Nijmegen zich kandidaat gesteld. In januari 2015 wordt bekend gemaakt wie Velo-City mag organiseren.