nieuws

04 apr 2015, 10:10

Groningen: nog 1100 aardbevingen

Groningen: nog 1100 aardbevingen

Groningen is nog lang niet van de aardbevingen af. De provincie moet de komende jaren rekening houden met nog ruim 1100 aardschokken. Dat zegt Jacques Hagoort, oud-hoogleraar van de TU Delft in het Dagblad van het Noorden van zaterdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Hagoort komen de bevingen er sowieso, ongeacht hoeveel gas er uit de grond wordt gehaald.

 

Hij baseert zijn voorspelling op een statistische analyse van alle tot nu toe geregistreerde bevingen in Groningen. Hij rekende als eerste drie verschillende scenario's door, om te bepalen hoeveel aardbevingen zijn te verwachten bij drie verschillende productieniveaus. Hoe meer gas er uit de grond wordt gehaald, hoe groter het aantal bevingen, is zijn conclusie.

 

Hagoort zegt dat de gaswinning aanzienlijk verminderd moet worden.  De door minister Kamp voorgestelde verlaging van 42,4 naar 39,4 miljard kuub per jaar noemt hij ‘flauwekul’. Hagoort pleit voor halvering van de productie tot 21 miljard kuub, gedurende een periode van vijf jaar. Dat heeft als voordeel dat er minder aardbevingen per jaar zijn en dat er nog langer gas uit de Groningse bodem kan worden gehaald.

 

De oud-hoogleraar durft niet te zeggen of de bevingen sterker worden of juist niet. “Beleidsmakers houden nu rekening met een maximale sterkte van 5.0, een beving die duizend maal zo sterk is als die van Huizinge in augustus 2012. Dat lijkt me heel verstandig.''