nieuws

23 apr 2015, 15:03

Groningen heeft nieuw provinciebestuur

Groningen heeft nieuw provinciebestuur

De SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks presenteren donderdagavond tijdens een persconferentie het collegeakkoord en de nieuwe gedeputeerden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De persconferentie vindt plaats om 20:30 in het provinciehuis in de stad Groningen. Het akkoord tussen de Groningse afdelingen van de SP, CDA, D66, ChristenUnie en Groenlinks kom niet uit de lucht vallen. De partijen onderhandelen al enkele weken onder leiding van informateur Peter Verschuren.

Volgens RTV Noord worden Patrick Brouns (CDA) en Henk Staghouwer (ChristenUnie) zo goed als zeker gedeputeerde. Bij de SP worden de namen van lijsttrekker Sandra Beckerman, Jan Hein Mastenbroek en Eerste Kamerlid Tineke Slagter genoemd.

Bij de D66 zou partijvoorzitter Fleur Gräper in de race zijn en bij de GroenLinks valt die keuze waarschijnlijk op lijsttrekker Nienke Homan. 

Wisseling van de wacht

Met het akkoord keren de zittende partijen, VVD en PvdA, definitief niet terug in het college. Henk Staghouwer (CU) is de enige nog zittende gedeputeerde die terugkeert in de nieuwe samenstelling.