nieuws

19 mei 2014, 11:11

Gouden afscheid na miskleun Gasunie-top

Vier bestuurders die bij Gasunie verantwoordelijk waren voor een miljardenmiskoop van een Duits gasnet, zijn allemaal vertrokken met goudgerande afscheidsregelingen. Dat meldt althans RTL Nieuws. Oud topman Marcel Kramer ( inmiddels actief voor GazProm) kreeg 1,2 miljoen euro.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De regelingen waren volgens RTLZ samen goed voor ruim drie miljoen euro.

 

Gasunie wilde graag groeien tot een grote Europese speler, en daarom kocht Gasunie in 2008 voor 2,2 miljard euro het Duitse gasnet BEB.

 

“De overname draaide uit een financieel fiasco. Omdat de Duitse overheid – zoals werd verwacht – de gastransporttarieven verlaagde, moest Gasunie ruim anderhalf miljard euro afschrijven op de Duitse aankoop. Inmiddels zijn de verantwoordelijke bestuurders allemaal opgestapt. In 2010 vertrok bestuursvoorzitter Marcel Kramer, een jaar later de bestuurders Pieter Trienekens (business development) en Eric Dam (bouw en beheer), en in 2012 uiteindelijk financieel bestuurder Henk Chin Sue.”

 

“Maar de vier blijken bepaald niet met pek en veren het hoofdkantoor in Groningen te zijn uitgejaagd. Integendeel, zij ontvingen allen royale vertrekregelingen. Dinsdag meldde RTL Nieuws op basis van gegevens in het jongste jaarverslag van Gasunie dat de laatst vertrekkende bestuurder, Chin Sue, een vertrekregeling van minstens 7,5 ton meekreeg. Uit aanvullend onderzoek in eerdere jaarrekeningen blijkt dat ook de andere verantwoordelijke topmannen stevige gouden handdrukken ontvingen.”

 

“De grootste uitkering ging naar bestuursvoorzitter Marcel Kramer die naast zijn gewone salaris en extraatjes in 2010 een 'beloning betaalbaar op termijn' ontving van ruim 1,2 miljoen euro. “

Bron en meer informatie:


http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/ruim-3-miljoen-euro-voor-falende-gasunie-top