nieuws

23 sep 2014, 11:11

Google bouwt datacenter in Eemshaven

Google bouwt datacenter in Eemshaven

Zoekmachinegigant Google gaat in de Eemshaven een mega datacenter bouwen. Dat is vanochtend op een persconferentie bekend gemaakt. Het gaat om een investering van 600 miljoen euro in vier jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het toekomstige datacenter, waarvan de bouw in 2016 begint, levert 150 permanente banen op. Maar ook de bouw zorgt voor werkgelegenheid: daarvoor zijn 1000 mensen nodig. In 2017 moet het datacenter operationeel zijn.

 

De Eemshaven is geen onbekend gebied voor Google: de zoekmachinegigant heeft er al een kleiner datahotel.  Ook heeft Google voor de Eemshaven gekozen vanwege de aanwezigheid van voldoende energie en de goede ict-infrastrutuur. Eén van de glasvezelkabels die de VS met Europa verbindt, landt aan in de Eemshaven.

 

Het datacentrum moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en het wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is.

 

Kamp is blij met deze investering die goed is voor de regionale werkgelegenheid en economie. ,,Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen.''

 

Eerder gingen er geruchten dat Apple naar de Eemshaven zou komen.