nieuws

28 mei 2014, 10:10

Gijzelingszaak Vietnamezen Groningen opgelost; schietpartij krantenbezorger: verdachten vrij

De politie heeft een onderzoek rondom een aantal drugsgerelateerde incidenten en de gijzeling van vier Vietnamezen in Groningen afgerond. Maar in een zaak rond een krantenbezorger die werd beschoten moesten verdachten worden vrijgelaten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie kreeg eind 2013 informatie over een gijzeling. Vier Vietnamezen zouden in augustus drie dagen tegen hun wil zijn vastgehouden in een woning aan de Grote Beerstraat in Groningen. Zij wisten uiteindelijk weg te komen en hebben de politie ingeschakeld. Twee van hen deden daadwerkelijk aangifte. De politie stelde een onderzoek in naar de gijzeling. Uiteindelijk zijn hier drie personen voor aangehouden: een 35-jarige Guinees, een 28-jarige Liberiaan en een 28-jarige man uit Ivoorkust.

 

Schietincident

Eind januari 2014 werd aan het Hoendiep in Groningen een krantenbezorger beschoten. De 35-jarige man raakte gewond. Twee mannen uit Guinee (28 en 35 jaar) werden voor betrokkenheid bij dit schietincident aangehouden. In het onderzoek is geen vuurwapen aangetroffen. Beide verdachten zijn in verband met gebrek aan bewijs in vrijheid gesteld.

 

Hennepteelt en -handel

In het onderzoek kwam naar voren dat aangehouden verdachten mogelijk betrokken zijn bij hennepteelt en –handel. Het vermoeden bestaat dat een groep mannen uit West-Afrika in Groningen in verschillende panden hennepkwekerijen inrichten.

 

Zij zouden daar vervolgens Vietnamezen laten werken voor het onderhoud en de oogst van de hennep. Bij een inval aan de Adriaan Pauwstraat is ook daadwerkelijk een hennepkwekerij ontmanteld. Daar werden een kleine 200 hennepplanten en een paar kilo gedroogde hennep aangetroffen. Er zijn niet meer hennepkwekerijen aangetroffen. Wel is op basis van misdaad mag niet lonen beslag gelegd op drie auto’s en 15.000 euro aan contanten. De zes verdachten die in februari werden aangehouden worden alle zes in verband gebracht met hennepteelt.