nieuws

11 nov 2014, 21:09

Gemeenteraad Groningen: recordbegroting naar 1 miljard; hogere tarieven sportclubs

Gemeenteraad Groningen: recordbegroting naar 1 miljard; hogere tarieven sportclubs

Een begroting die gegroeid is naar een miljard euro, en bezuinigingen tot een bedrag van bijna 50 miljoen euro, onder meer door stijgende tarieven voor sportclubs. Dat zijn enkele van de zaken waar de Groningse gemeenteraad woensdag over vergadert.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeenteraad van Groningen debatteert woensdag 12 november over de eerste begroting van het nieuwe college van D66, PvdA, GroenLinks en VVD. De conceptbegroting met de plannen van het college van burgemeester en wethouders (B&W) voor 2015 gaat over een recordbedrag aan geld: bijna 1 miljard euro.

 

De begroting 20215 nadert met een bedrag van 999,2 miljoen euro voor het eerst de grens van 1 miljard euro. Dat komt door de nieuwe zorgtaken die de gemeente er van het Rijk bijkrijgt. Dat heet de Vernieuwing Sociaal Domein. Hierdoor gaat de gemeente vanaf 1 januari ook over onder meer huishoudelijk hulp en jeugdzorg. Voor een goede overgang stelt het college van B&W 6,4 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast is er voor het “overgangsjaar” 2015 0,8 miljoen extra voor huishoudelijk hulp gereserveerd.
 

Tarieven sportclubs


Voor 2015 ligt er een “financiële opgave” van 48, 8 miljoen euro. Onder meer door tegenvallende opbrengsten van de verkoop van huizen in Meerstad en het op orde brengen van het zogeheten weerstandsvermogen van de gemeente. “Met de dekking die we voorstellen in deze begroting houden we balans tussen intensiveren en besparen”, aldus B&W.

 

 Eén van de bezuinigingsvoorstellen gaat over verhoging van de tarieven voor sportclubs in de Stad. De stijging van de woonlasten beperkt het college tot 1,2 procent. Woensdagavond, aan het eind van het begrotingsdebat, stelt de gemeenteraad de definitieve begroting vast. Al dan niet met wijzigingen naar aanleiding van wensen van de raad.