nieuws

17 jan 2015, 11:11

Gebouwensensor in Stadhuis Groningen

In het Stadhuis in Groningen is een gebouwensensor geplaatst. Voortaan kan iedereen de meetgegevens van deze sensor in het Stadhuis van Groningen op internet bekijken. Dat meldt de gemeente Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met deze gebouwsensor krijgt de stad meer inzicht in de gevolgen van aardbevingen voor het gebouw. In 2014 zijn ook in 200 andere gebouwen in de provincie Groningen sensoren geplaatst.

De sensor meet elke beweging zoals een deur die dichtvalt, een vrachtwagen die langsrijdt en dus ook een aardbeving. Elke aardbeving én het effect daarvan op een gebouw wordt nauwkeurig gemeten. Dit verbetert het inzicht in het verband tussen aardbevingen en de veiligheid in gebouwen.

In de provincie komt een uitgebreid netwerk van sensoren in de diepe ondergrond en aan de oppervlakte. Om de gevolgen van aardbevingen voor gebouwen te onderzoeken plaatste TNO, in opdracht van NAM, in 2014 ruim 200 sensoren. De sensoren zijn tevens in verschillende typen huizen en gebouwen geplaatst. Deze spreiding leidt tot een beter beeld hoe verschillende typen gebouwen reageren op de kracht die vrijkomt bij een aardbeving.

De meetgegevens van de gebouwsensor in het Stadhuis in Groningen zijn ‘realtime’ te via http://feitenencijfers.namplatform.nl/gebouwsensoren. Op deze website staat ook meer informatie over het netwerk van sensoren.