nieuws

22 jun 2015, 15:03

'Gaskraan Groningen verder dicht dit jaar'

'Gaskraan Groningen verder dicht dit jaar'

De gaskraan gaat in de tweede helft van dit jaar verder dicht. De gaswinning wordt door minister Henk Kamp van Economische Zaken over het hele jaar beperkt tot 30 miljard kuub. Kamp zal dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer schrijven. Dat meldt het ANP op basis van bronnen op het Binnenhof.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' te kunnen voldoen. De winning voor dit jaar was aanvankelijk vastgesteld op 39,4 miljard kuub.

Veel Groningers en een groot deel van de Tweede Kamer vinden al langer dat de gaswinning in Groningen zoveel mogelijk moet worden teruggebracht. Oppositiepartijen in de Kamer zagen 30 miljard kuub als maximum. Kamp wilde echter eerst advies van deskundigen hebben voor hij een knoop zou doorhakken over de gaswinning voor het gehele jaar. In Groningen is veel verzet tegen de gaswinning die aardbevingen veroorzaken waardoor huizen beschadigd raken en mensen zich niet veilig meer voelen.