Nieuws

Gaat Groningen massaal met schadegeld op vakantie?

Een deel van het geld dat bedoeld is voor aardbevingsreparaties van woningen, wordt besteed aan vakanties of achterstallige rekening. Dat meldt BNR maandagmorgen. Het nieuwsmedium baseert zich op bouwbedrijven die laten weten dat verschillende Groningers het uitgekeerde bedrag niet gebruiken om hun schade te verhelpen, maar om er tussenuit te gaan of de schade op te laten knappen door een goedkopere beunhaas. De NAM vindt echter dat het beeld zwaar overdreven is.


Leestijd: 1 minuut

‘Het overgrote deel van de schadevergoedingen die we uitkeren, en dat is zeker in 90 procent van de gevallen, betalen we rechtstreeks aan de aannemer die de schade heeft verholpen’, zegt NAM-woordvoerder Chiel Seinen. Inwoners met schade kunnen er ook voor kiezen om het schadebedrag uit te laten keren en zelf voor de afhandeling te zorgen. ‘In theorie kun je daarvan ook op vakantie gaan, maar onze ervaring is dat mensen met schade ervoor kiezen om dat te laten repareren. Dat er nu in de media een beeld wordt geschetst, dat de Groningers massaal op vakantie gaan met het schadegeld, dat vinden we niet terecht en dat beeld herkennen we ook niet.’

Volgens de woordvoerder van de NAM wordt goed bijgehouden welke bedragen zijn uitgekeerd voor welke schades. Als een woningeigenaar een nieuwe schade meldt, wordt dan ook gekeken of eerdere schade is verholpen. Blijkt dat de eigenaar bij de vorige schade het geld in zijn eigen zak heeft gestoken, dan wordt dit gecompenseerd.

De NAM gaat de schaderegeling niet aanpassen. ‘Er is volgens ons ook helemaal geen probleem. Natuurlijk vergoeden wij de schade het liefst via een aannemer. Op die manier heeft de inwoner met schade er ook geen omkijken naar en wordt de schade netjes verholpen’, aldus Seinen.