nieuws

24 nov 2014, 09:09

"Fonteinmania" in Groningen – steeds meer Stadjers enthousiast voor fontein op Grote Markt

"Fonteinmania" in Groningen – steeds meer Stadjers enthousiast voor fontein op Grote Markt

Steeds meer Stadjers raken enthousiast over het plan om in Groningen een fontein te plaatsen op de Grote Markt. Dat bleek ook tijdens een door de ‘nachtburgemeester’ georganiseerd debat ter afsluiting van het inspiratiefestival Let’s Gro.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen lijkt een ware "fonteinmania" te zijn ontstaan. Dit was erg goed zichtbaar tijdens inspiratiefestival Let's Gro, waar bewoners van Groningen konden meepraten en stemmen over een nieuw te bouwen stadsfontein. Nachtburgemeester van Groningen, Chris Garrit mocht ter gelegenheid hiervan een nachtdebat organiseren in het stadhuis. De raadszaal zat vol met geïnteresseerde "fontein-fans".

 

Naast de stads-bouwmeester waren er kunstenaars en anders-denkers uitgenodigd deel te nemen aan het nachtdebat.

 

De nachtburgemeester heeft het anderhalf-uur durende debat en de online peilingen in een eerste conclusie samengevat: "Er mag een plek komen om aan te zitten op de Grote markt, waar overdag een rustige kleine karakteristieke fontein te zien is passend in het straatbeeld, die gewenst kan worden opgeschaald naar een moderne interactieve fontein, die eens in de week mogelijk Las Vegas achtige vormen, aan zou kunnen nemen".

 

 

Ook een van de aanbevelingen vanuit het debat is "dat de bouw mag worden vrijgegeven in een open oproep onder (noordelijke) kunstenaars en architecten. Vervolgens zou het aan de bewoners zelf mogen zijn om uit de inzendingen een passend definitief fontein-ontwerp te kiezen"

 

De nachtburgemeester zal de conclusies aan het bestuur van de gemeente Groningen overhandigen.

Tijdens het concluderende stadsdebat op de slotavond van Let's Gro spraken wethouders van Keulen en van der Schaaf zich vast positief uit over het plan.