Nieuws

Een derde van het aantal onveilige panden is 'uit de stutten'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft een oplossing gevonden voor 23 van de 69 panden in het aardbevingsgebied in Groningen, waar tijdelijke maatregelen zijn getroffen omdat instortingsgevaar bestond. Dat meldt de NAM maandag.


Leestijd: 1 minuut

De NAM heeft met eigenaren van huizen, boerderijen, panden of schuren overlegd over mogelijke oplossingen. Die variëren van bouwkundige versterkingen, sloop, herbouw of het in enkele gevallen aankopen van een pand. Een derde van het aantal onveilige panden is inmiddels aangepakt en staat niet meer in de stutten, aldus de NAM.

De NAM verwacht dat voor het einde van dit jaar de helft van de onveilige panden uit de stutten is. In het voorjaar van 2015 moet voor alle onveilige panden een oplossing zijn gevonden.

Volgens de NAM is de lijst van 69 gebouwen een momentopname omdat een aardbeving ervoor kan zorgen dat het in meer panden onveilig wordt.

De NAM had van de dialoogtafel een lijst gekregen met twintig panden die met voorrang moeten worden behandeld. Inmiddels zijn negen van de twintig gebouwen aangepakt en is één pand door de NAM overgekocht.

In de dialoogtafel zitten bewoners, waterschappen, woningcorporaties, overheden, het bedrijfsleven en de NAM. Ze praten onder andere over de veiligheid in de regio, de aanpak van de aardbevingsschade en economische impulsen voor het gebied.

Maandagavond staat in Zuidwolde een nieuwe bijeenkomst van de dialoogtafel gepland, waarbij de voortgang van de onveilige panden wordt besproken. Ook praat de dialoogtafel over een tijdelijke regeling voor waardevermeerdering en is er een presentatie van de Veiligheidsregio Groningen over de hoe de hulpdiensten zijn voorbereid op aardbevingen.

Bij het Groningse Froombosch vonden vorige week maandag twee aardbevingen plaats met een kracht van 2,6 en 1,6 op de schaal van Richter. Na die bevingen kwamen bij de NAM meer dan 700 nieuwe schademeldingen binnen. Het ging daarbij volgens de NAM vooral om kleinere schades zoals scheuren in muren en loszittend pleisterwerk.