nieuws

16 dec 2014, 15:03

Economic Board komt met fonds voor nieuwe economische initiatieven

Economic Board komt met fonds voor nieuwe economische initiatieven

De Economic Board investeert komende jaren 45 miljoen euro in een speciaal fonds voor risicokapitaal. Het geld uit het fonds kan worden geïnvesteerd in nieuwe economische activiteiten in het aardbevingsgebied.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat meldt de Economic Board dinsdag. In januari van dit jaar hebben het Rijk, de provincie Groningen, negen gemeenten en de NAM afspraken gemaakt over de compensatie van de negatieve gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. Eén van de onderwerpen in dit akkoord is de oprichting van een Economic Board, die een economisch versterkingsprogramma moest gaan opzetten. De Economic Board heeft daarvoor 97,5 miljoen euro ter beschikking.

Een van de maatregelen die de Economic Board dinsdag aankondigde is het opzetten van een fonds voor risicokapitaal. Het geld moet uiteindelijk bij projecten terechtkomen die de werkgelegenheid en bedrijvigheid in het gebied structureel vergroten.

Voor het verstrekken van kleine leningen aan het MKB wordt nog eens 25 miljoen euro uitgetrokken. Zij kunnen bij Economic Board een beroep doen op een lening van maximaal 250.000 euro.

De Economic Board investeert 15 miljoen euro in het realiseren van randvoorwaarden die nodig zijn voor economische groei in het gebied, zoals het starten van nieuwe opleidingen, het verbeteren van het regionale innovatieklimaat en een pilot voor 5G-internet.