nieuws

20 mei 2014, 11:11

Echtpaar in Haren aangehouden wegens uitbuiting 96-jarige dementerende vrouw

Een echtpaar uit Haren (50 en 49 jaar) wordt er van verdacht een 96-jarige dementerende vrouw financieel ernstig te hebben uitgebuit.  Uit onderzoek is gebleken dat een paar ton aan euro’s van de bejaarde vrouw is verduisterd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie heeft dinsdagochtend een echtpaar uit Haren aangehouden op verdenking van financiële uitbuiting van een bejaarde vrouw. Het gaat om een man van 49 jaar en een vrouw van 50 jaar.

 

Het echtpaar regelde sinds 2009 de financiële zaken van een 96-jarige dementerende vrouw uit Haren. Ook droegen zij bij aan de hulpverlening van de vrouw.

 

Aanleiding

In oktober 2013 kreeg de politie vanuit diverse mensen, uit de omgeving van de bejaarde vrouw, signalen dat de vrouw uitgebuit zou worden. Die signalen zijn doorgegeven aan de buurtagent. Na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) nam de officier van justitie contact met de kantonrechter. Deze besliste dat de vrouw onder curatele werd gesteld. Hierdoor mochten de verdachten niet langer de financiële zaken van de bejaarde vrouw regelen. De financiële zaken van de vrouw zijn nu bij een curator ondergebracht. Uit onderzoek van de curator bleek dat de verdachten uitgaven hebben gedaan van geld van de bejaarde vrouw die niet bedoeld waren voor de bejaarde vrouw.

Financieel onderzoek

De uitkomsten van het onderzoek van de curator waren voor de politie en het OM reden om in februari van dit jaar een strafrechtelijk en financieel onderzoek te starten. Uit dat onderzoek is gebleken dat een paar ton aan euro’s van de bejaarde vrouw is verduisterd. De politie heeft aanwijzingen dat het echtpaar daar verantwoordelijk voor zou zijn. Ook is duidelijk geworden dat het vermogen van een stichting, beheerd door het echtpaar, is verdwenen. Het tweetal is aangehouden en ingesloten voor verhoor. De politie onderzoekt nog of er mogelijk meer mensen slachtoffer zijn geworden van het echtpaar. Dit voorjaar werd al beslag gelegd op de woning van de verdachten. Vanochtend legde de politie ook beslag op drie auto’s.