nieuws

28 mei 2014, 10:10

Delfzijl was laatste bastion van Napoleon; grootschalig muziektheater met Ellen ten Damme

Delfzijl was laatste bastion van Napoleon; grootschalig muziektheater met Ellen ten Damme
Een oude loods aan de Damsterkade in Delfzijl is de komende tijd het podium voor een grootschalig muziektheaterspektakel: De laatste vriend van Napoleon. Twee grootheden uit de theaterwereld, Arjan Ederveen en Ellen ten Damme, spelen de hoofdrol in het theaterstuk, dat wordt gespeeld in het kader van 200 jaar Ontzet van Delfzijl, 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en 200 jaar Koninklijke Landmacht.. Delfzijl speelde een unieke rol in de strijd om Nederlands grondgebied onder leiding van Napoleon.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Pierre Maufroy, de Franse legeraanvoerder die Delfzijl bezette, weigerde te geloven dat zijn soeverein Napoleon Bonaparte verslagen was. Hij bleef Delfzijl met hand en tand verdedigen. Hierdoor bleef de vesting Delfzijl tot na de Franse tijd bezet. Delfzijl was daarmee het laatste steunpunt voor Napoleon.

De laatste vriend van Napoleon gaat over politieke en militaire stijfkoppigheid, over het najagen van dromen, en over de liefde die altijd haar eigen, onnavolgbare weg gaat. We maken kennis met de Franse legeraanvoerder Pierre Maufroy, die niet wil geloven dat het tijdperk Napoleon voltooid verleden tijd. En we leren Stans Roggepol, de onverschrokken leidster van het Oranjegezinde verzet, en haar dochter Duifje kennen. Maufroy dreigt het stadje onder water te zetten, maar als hij de struise Stans diep in de ogen kijkt, is hij op slag verliefd. Het voorstel: de Fransen trekken zich terug als hij Stans als bruid én oorlogsbuit mag meenemen, terug naar het wufte Frankrijk. Aan Duifje en de andere jongeren de taak om de stad een nieuwe toekomst te geven.

Ruut Weissman is regisseur van het stuk. Hij is onder andere bekend van de hitmusical Hij gelooft in Mij. Ook de Kapel van de Koninklijke Landmacht, de Johan Willem Friso Kapel, doet mee aan het stuk. De laatste vriend van Napoleon wordt gespeeld op 28 tot en met 31 mei en op 3, 4 en 5 juni. Op dit moment is alleen de eerste voorstelling uitverkocht. Kaarten zijn te koop via www.delaatstevriendvannapoleon.nl. Met een entreebewijs kun je op de dag van de voorstelling gratis van en naar Delfzijl reizen in de treinen van Arriva in Groningen en Friesland.