nieuws

20 nov 2014, 11:11

Commentaar: Petje af voor burgemeester Ruud Vreeman

Commentaar: Petje af voor burgemeester Ruud Vreeman

Burgemeester Vreeman heeft woensdag persoonlijk ingegrepen en gezorgd dat een afgelast Sinterklaasfeest in Beijum gewoon gaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op zijn besluit komen ook bij de GIC veel reacties binnen, uitsluitend positieve. ‘Petje af’ is in twee  woorden de kern van de meeste reacties.

Daar sluiten we ons van harte bij aan.

Maar eigenlijk zou je ook niet anders mogen verwachten van een burgemeester, want als we in Groningen voor de dreiging van terreur zwichten, dan is het einde volledig zoek. Waarbij wij niets negatiefs willen zeggen over het bestuur in Beijum dat het besluit nam, want dat bestuur wil kinderen niet de dupe laten zijn van commotie rond Sinterklaas. Het zal voor hen een lastige afweging geweest zijn.

Maar zoals Ruud Vreeman terecht zei voor Radio Noord: dat bestuur in Beijum gaat niet over openbare orde, daarover gaat hij, de burgemeester van Groningen. Het is aan de burgemeester om te garanderen dat feesten of bijeenkomsten waar toestemming voor is verleend ook gewoon gehouden kunnen worden, desnoods onder politiebescherming.

Hoewel het dus gewoon de taak is van een burgemeester om te zorgen dat wij in Groningen niet hoeven te zwichten voor geweldsdreiging, is het toch een groot compliment waard dat de burgemeester binnen een minuut nadat hij had gehoord dat het feest was afgeblazen voor zichzelf besloot: ‘Dat feest gaat gewoon door, desnoods op het Stadhuis’. Zo hoort dat!

En verder houden we er gewoon maar over op in Groningen. Sinterklaas gaat gewoon door, zoals het hoort, en hoe de volwassenen er voor zorgen dat er in de toekomst ook witte Pieten bij komen, dat zoeken de volwassenen maar onderling uit, op een volwassen manier.

Maar die kinderen moeten gewoon genieten van de intocht van Sinterklaas. Punt. Uit.