nieuws

07 okt 2014, 10:10 door Hans de Preter

Commentaar: Peter den Oudsten: iets ouder, maar ervaring is van onschatbare waarde voor Groningen

Met de benoeming van Peter den Oudsten tot nieuwe burgemeester van Groningen heeft de Groningse gemeenteraad een uitstekende keuze gedaan. Dat dacht iedereen bij de aanstelling van Peter Rehwinkel ook. Maar er is een belangrijk verschil: Den Oudsten heeft in Enschede al aangetoond dat hij het vak van burgemeester van een grote stad uitstekend aan kan, en ook dat hij als hoogste autoriteit bij de regionale politie veel in zijn mars heeft.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een ander voordeel is dat Den Oudsten eerder in zijn loopbaan actief was in de communicatiesector en daardoor ook in staat zal zijn om goed met de regionale media om te gaan. Al heeft waarnemend burgemeester Ruud Vreeman nu trouwens laten zien dat je vooral je eigen gang moet gaan, je niet al te veel van die media moet aantrekken, soms wat stuurs en nors kunt over komen als je maar weet wat je wilt, en dan komt die waardering in de media vanzelf wel.

 

Den Oudsten is al met zijn 62 jaar misschien iets ouder, maar ook sinds de verhoging van de AOW leeftijd zegt leeftijd niet meer zoveel, en zullen er gelukkig weer steeds meer zestigers actief blijven in de samenleving. Dankzij zijn leeftijd brengt hij ook een schat aan ervaring mee en een super groot netwerk.

 

Dat Den Oudsten uit Enschede komt kan voor Groningen extra aantrekkelijk zijn. Want ook Enschede is een grote studentenstad met een (technische) universiteit. Ook daar proberen ze veel nieuwe bedrijfjes van de grond te tillen rond de universiteit, en dat is ook in Groningen een belangrijk streven waar niet hard genoeg aan getrokken kan worden.

 

Een derde voordeel is dat hij ook veel bestuurlijke ervaring heeft opgedaan in Leeuwarden, waar Den Oudsten jarenlang wethouder is geweest. Wat ons betreft maakt het helemaal niets uit of iemand wethouder was in Drenthe, Brabant, Zeeland of Friesland. Maar in Friesland, en in Leeuwarden meer dan in Drachten en Heerenveen, zijn ze nogal beducht voor Groningen, dat in hun ogen graag de baas zou willen spelen in het Noorden. Of die angst terecht is of niet, dat laten we in het midden. Maar nu er in Groningen een oud-wethouder uit Leeuwarden aan het roer komt te staan zal het allicht iets makkelijker zijn om samen op te trekken. We zijn allemaal Noorderlingen, en wie weet kan met de komst van Peter den Oudsten de vorming van een regio Noord-Nederland wat vlotter tot stand komen.

 

Dat D66 niet moeilijk doet over het feit dat Den Oudsten van de PvdA is, valt te prijzen. Alle raadsleden hebben geprobeerd om de beste kandidaat voor Groningen te vinden en het lijkt er op dat men daar in is geslaagd. Een felicitatie waard.