nieuws

28 apr 2014, 08:08

Commentaar - Koningsdag zuipdag in Groningen

Commentaar - Koningsdag zuipdag in Groningen

Koningsdag in Groningen: is dat eigenlijk wel zo leuk? Wie zaterdagavond rond een uur of negen een kijkje nam op de Grote Markt of de Vismarkt zag naast een groot aantal vrolijke mensen ook ontluisterende taferelen. Er waren aan de zuidkant van de Grote Markt al wat vechtpartijtjes geweest, en de pleinen zelf lagen bezaaid met plastic bekertjes en glas.(Foto: Koos Boertjens)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bijna iedereen haalt z’n schouders er over op: laat mensen toch een keer een beetje feest kunnen vieren en lekker aan de drank gaan: wie heeft daar last van?

 

Zo zou je het inderdaad kunnen bekijken. Maar wie niet tot de feestvierders behoorde, en iets ouder is dan 25 jaar, zal zich snel verloren hebben gevoeld in wat ook zijn of haar stad is. En dat is jammer, want Koningsdag is er toch niet alleen voor jongeren van 18-25 jaar die van bier drinken houden? Er wonen in Groningen ook mensen die ouder of jonger zijn. En er komen ook toeristen die, wanneer ze niets van onze bizarre folklore weten, toch een vreemde indruk aan Groningen over zullen houden, met lallende jongeren met oranje versieringen.

 

Uit het politierapport van zondagmorgen bleek dat het allemaal relatief rustig is verlopen: er werden alleen wat voetgangers mishandeld in de Steentilstraat. Er waren alleen wat agenten die hun werk deden  beledigd. Er waren alleen wat auto’s vernield. Er was alleen wat geknokt.

 

Het kan allemaal, en wie zich er aan stoort is misschien een ouwe lul of een zuurpruim die anderen hun feestje misgunt. Prima.

 

Maar laat  niemand  beweren dat Koningsdag een feest is voor iedereen in Groningen.

 

Want wie geen of weinig alcohol gebruikt zal zaterdagavond met gemengde gevoelens hebben rondgelopen op de Grote Markt en zich snel uit de voeten maken hebben gemaakt.

 

Fijn is anders.