Nieuws

Commentaar: Het Noorden opgegeven door Nederland? Daar valt hier dan weinig van te merken.

Je bent maar een zielepoot als je in Groningen, Friesland of Drenthe woont, want het gaat heel, heel slecht met Noord-Nederland. Zo slecht dat het Noorden is opgegeven. “Nederland heeft het Noorden afgeschreven. Ter compensatie stuurt Den Haag alleen een zak met geld”, zo staat er te lezen in De Volkskrant van zaterdag 1 november. Op de voorpagina, zodat niemand kan ontgaan dat het maar een treurige bende is in Noord-Nederland.


Leestijd: 2 minuten

Wie het artikel vervolgens doorleest wordt getrakteerd op een lange waslijst aan zaken die hier niet goed gaan. Als je als inwoner van Noord-Nederland dat verhaal leest denk je dat het gaat over een ontwikkelingsregio in Afrika of Azië. Vervolgens dringt het tot je door dat het gaat over de stad en regio waar je zelf in woont. En dan denk je: ben ik nou gek, of gaat het echt over Noord-Nederland?

Want zo slecht gaat het namelijk helemaal niet met Noord-Nederland, integendeel. Veel zaken gaan beter dan ooit te voren en het zelfbewustzijn van  de Groningers, Friezen en Drenten is aanzienlijk toegenomen.

Natuurlijk: veel zaken in Noord-Nederland gaan echt niet goed. De aardbevingsproblematiek is buitengewoon ernstig, de werkloosheid in met name oost-Groningen is structureel en is bedroevend hoog. Wie daar een oplossing voor heeft, mag z’n vinger opsteken.

Maar dat gezegd zijnde: er gaan ook veel zaken erg goed in het Noorden. Dat is soms de makke met Randstedelijke media die een kijkje nemen in het Noorden: men is gauw geneigd zaken te laten zien die hier niet goed gaan. Zo is er in noord-Groningen afgelopen week een cameraploeg neergestreken met 32 camera’s om twee jaar lang de aardbevingen  te filmen bij enkele gezinnen. Dat zal mooie televisie opleveren, maar het gevaar is ook aanwezig dat Groningers nog meer het stigma van ‘zielig’ krijgen.

Het probleem met het Volkskrant-artikel is dat de vele zaken die hier wel goed gaan doodgewoon niet worden genoemd. Zo gaat het heel goed met de ICT-sector, en zijn  daar honderden vacatures. Bedrijven die in de Mediacentrale willen, komen op een wachtlijst. De stad Groningen is gegroeid tot 200.000, en trekt veel buitenlandse studenten. De Rijksuniversiteit staat in de top honderd. Bedrijvigheid in de sector van healthy-ageing neemt toe. De huizenprijzen stijgen weer in de stad Groningen. Google vestigt zich in de Eemsdelta. Er is een steeds ondernemender cultuur: veel meer jongeren dat vroeger starten een bedrijf en zijn er succesvol mee. De banden met Noord-Duitsland worden ook steeds beter.

Hoezo: het Noorden is opgegeven? Niet door de inwoners van Noord-Nederland zelf in elk geval, onder wie velen die voor geen goud in de Randstad zouden willen wonen. Hier is de stress misschien wat minder, evenals de hectiek. Maar de kwaliteit van wonen is hier volgens velen hoog. Zelfs in het aardbevingsgebied in Noord-Groningen. Daar zijn zeer veel ondernemers inmiddels actief met het repareren van schade, en ontstaan innovaties. En die creativiteit en ondernemingszin krijgen we straks níet in beeld op de 32 camera’s in het bevingsgebied: zo kun je met 32 camera’s toch een eenzijdig beeld geven.

Kortom: veel zaken kunnen hier beter, veel beter. Maar er is geen reden voor pessimisme, integendeel. We zijn in het Noorden langzaam maar zeker ondernemender dan ooit. Wie dat zelf wil zien kan komende week een kijkje nemen tijdens de Promotiedagen in Martiniplaza, waar honderden bedrijven aantonen dat wij hier in het Noorden de Randstad steeds minder nodig hebben. We doen het lekker zelf .