Nieuws

COMMENTAAR: Groningen onderschat waarde van historische architectuur

Wij in Groningen gaan er prat op dat we zo’n fantastische architectuurstad zouden zijn. Dat is voor een deel misschien ook waar. Maar die trots lijkt veranderd in zelfgenoegzaamheid. Want hoe mooi is de binnenstad van Groningen nou werkelijk nog?


Leestijd: 2 minuten

COMMENTAAR: Groningen onderschat waarde van historische architectuur
COMMENTAAR: Groningen onderschat waarde van historische architectuur

Vandaag is bekend geworden dat er een nieuwe stadsbouwmeester is benoemd: Jeroen van Willigen (46 jaar) algemeen directeur van architectenbureau De Zwarte Hond en stedenbouwkundige van origine (TU Delft).

We feliciteren hem bij deze van harte. Maar we zouden hem gelijk willen oproepen toch vooral niet mee te gaan in de zelfgenoegzaamheid en de gedachte dat wij het hier allemaal zo fantastisch zouden doen. Dat is namelijk niet zo. We kunnen niet langer teren op het feit dat we hier twintig jaar geleden het Groninger Museum hebben laten bouwen en andere, op zich zelf een prachtig voorbeeld van nieuwe architectuur waar de stad veel aan heeft gehad.

Ook is het dapper dat Groningen een Groninger Forum krijgt.

Maar het gevaar dat Groningen bedreigt is dat het hier nu een architectonisch rommelpotje gaat worden. Met gebouwen die an sich misschien fraai zijn, maar die in stijl totaal niet op elkaar lijken. Want wat heeft het nieuwe Vindicat-gebouw straks gemeen met het Forum?

Zorgen voor eenheid in stijl en architectuur: dat deden ze in vroegere eeuwen aanzienlijk beter.

De nieuwe Stadsbouwmeester heeft van de gemeente Groningen een aantal opdrachten mee gekregen. Maar wat ons betreft heeft de gemeente Groningen de belangrijkste opdracht vergeten. Namelijk te zorgen dat er meer eenheid komt in de architectuur.

Zo werden onlangs ontwerpen gepresenteerd van jonge architecten voor de zuidzijde van de Nieuwe Markt. Best aardig hoor. Maar geen ontwerpen die echt geïnspireerd lijken door de historische binnenstad van Groningen: ze zouden ook in Breda, Tilburg of Hoogeveen kunnen staan.

Wij herinneren de Groningse gemeenteraad er graag aan dat er ooit op verzoek van oud-GroenLinks raadslid Drewes de Haan een motie is aangenomen in de gemeenteraad, die pleitte voor meer aandacht voor historische architectuur aan de Grote Markt oostzijde.

Tot nu toe zien wij voor de binnenstad echter alleen maar modernistische ontwerpen. Nu bestaat er misschien het risico dat historische architectuur een soort edelkitsch wordt. Maar wat ons betreft is de gemeente Groningen daar veel te benauwd voor: er zijn tal van voorbeelden van Europese binnensteden waar historische architectuur is gerealiseerd, zonder dat het Anton Pieck-steden werden. Moderne architectuur moet geen dogma zijn, en dat lijkt het hier wel te zijn geworden..

De Grote Markt in Groningen en de rest van de binnenstad hebben wat ons betreft nu vooral behoefte aan meer eenheid, met zeer veel respect voor de historische omgeving.