nieuws

19 mrt 2015, 10:10 door Hans de Preter

Commentaar: Gehalveerde PvdA houdt nog steeds troefkaarten in handen in Groningen

Commentaar: Gehalveerde PvdA houdt nog steeds troefkaarten in handen in Groningen

De Partij van de Arbeid is gehalveerd en de SP heeft fors gewonnen gisteren bij de Statenverkiezingen. Maar mocht de SP nu denken dat er definitief is afgerekend met haar linkse broer, dan juicht men iets te vroeg. Het lijkt er namelijk op dat er in de provincie Groningen geen werkbare coalitie valt te vormen zonder de PvdA van William Moorlag. Dat is niemands verdienste: dat blijkt gewoon uit de zetelverdeling.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Want het college van Provinciale Staten van Groningen telt in totaal 43 zetels. Om een meerderheid te hebben, heb je dus een coalitie nodig van minstens 22 zetels, ook al is dat een krappe meerderheid.

 

Dan zijn  er twee coalities denkbaar. Zo kan er een linkse coalitie komen van SP (8), PvdA (6), D66(4) en ChristenUnie (4). Dat maakt: 22 zetels. GroenLinks zou daar bij kunnen aansluiten, en dan kom je op 25.

 

Maar er is ook een soort voortzetting van de huidige coalitie mogelijk. Die komt ook uit op 22 zetels: PvdA (6), VVD (4), D66 (4), CDA (5) en Groninger Belang (3). Maakt: 22 zetels, en ook hier zou GroenLinks bij kunnen aanschuiven.

 

Natuurlijk: De SP kan ook een coalitie vormen zonder PvdA, maar met VVD, CDA en D66, ChristenUnie en GroenLinks, maar dat zal wat lastig worden om aan de achterban te verkopen. Maar het zou kunnen.

 

Kortom: SP-lijsttrekker Sandra Beckerman zou zo langzamerhand misschien toch een charmeoffensief richting William Moorlag kunnen gaan starten, en kijken of oud zeer kan worden weggewerkt.  

 

Want de PvdA heeft dan wel veel verloren, maar is nog wel steeds een van de grootste partijen van de provincie Groningen.