nieuws

20 feb 2015, 12:12

Commentaar: Annemarie Heite: welbespraakt, gedreven en genuanceerd

Commentaar: Annemarie Heite: welbespraakt, gedreven en genuanceerd

In korte tijd lijkt de Groningse Annemarie Heite zich, onbedoeld, te ontwikkelen tot een van de beeldbepalende ‘gezichten’ van Groningen in deze dankzij de aardbevingen voor zeer velen zware en zorgelijke tijden. Gisteravond was Annemarie Heite te gast in RTL Late Night, het televisieprogramma van Humberto Tan. Ze vertelde er alles over haar ervaringen met hun boerderij-woning, die zwaar moet worden gestut.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ze deed dat op opvallende wijze: scherp en strijdbaar, maar ook genuanceerd. Wat ook indruk maakte was hoe ze sprak over de medewerkers van de NAM die bij haar op bezoek waren om de mogelijkheden door te nemen die nu nog over zijn voor haar woning. Ze sprak met respect over hen, en vertelde zelfs dat toen zij het te kwaad kreeg, dat ook gold voor een van die NAM medewerkers. Maar tegelijkertijd bleef ze zeer kritisch, ook op de NAM.

Groningen kan zich geen betere vertolker wensen dan Annemarie Heite.

Opvallend is overigens ook hoeveel belangstelling er in de rest van het Nederland is voor Groningen en hoe er ook in de rest van het land oprecht met Groningen door velen wordt meegeleefd. Dat bleek bijvoorbeeld ook uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die duidelijk voor Groningen in de bres springt.

Overigens heeft Groningen het geluk dat ook veel andere Groningse persoonlijkheden zijn opgestaan en hun zegje doen.

Iemand die het op een andere manier doet is John Lanting van Schokkend Groningen. Maar ook hij is van groot belang voor Groningen, ook al drukt hij zich heel anders, en vaak veel radicaler, en emotioneler uit. Dat heeft ook zeer veel opgeleverd. Al is het goed dat John Lanting af en toe – we zeggen dit met respect- even getemperd wordt. Want het zou slecht zijn voor hemzelf en zijn gezin, maar ook voor ‘de zaak’ als hij er aan onder door zou gaan, of wanneer er grenzen zouden worden overschreden. Daar heeft helemaal niemand iets aan.

Schokkend Groningen hoort er bij in het brede palet aan protesten, waarin ook anderen tot nu toe op een wijze opereren waar we hier in Groningen ons voordeel mee doen, variërend van de Groninger Bodem Beweging (GBB) tot commissaris Max van den Berg en ook de Dialoogtafel.

Nu eerst maar even een week opladen in de Voorjaarsvakantie, en daarna iedereen op zijn eigen wijze er weer heel hard tegenaan. De inzet van al deze ‘strijders’ wordt zeer gewaardeerd.

 

(Foto: Twitter, RTL Late Night).