nieuws

26 mrt 2015, 11:11

Burgemeester Den Oudsten spreekt over ‘waarheidscommissie à la Zuid-Afrika’

 Burgemeester Den Oudsten spreekt over ‘waarheidscommissie à la Zuid-Afrika’

De burgemeester van Groningen vindt dat de ‘onderste steen boven moet’ wat betreft de gevolgen van de jarenlange gaswinning in Groningen. Dat meldt hij op BNR Nieuwsradio donderdag. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In een interview met presentator Paul van Liempt zegt Den Oudsten het volgende: “Ik vind een parlementaire enquête in ieder geval belangrijk. In Zuid-Afrika had je waarheidscommissies, ook om het verleden een plek te geven en om ergens ruimte te creëren om weer toekomstgericht te denken.”

Den Oudsten wil de zaak serieus aanpakken ‘en de onderste steen moet boven’ volgens de Groningse burgervader. “Alles moet helder zijn. Bewoners moet het idee hebben dat alles op tafel ligt. Op het moment dat alles op tafel ligt en er blijven onzekerheden over, dan valt er in het algemeen ook met die onzekerheden te leven.”

De burgemeester reageert op de vraag of een waarheidscommissie niet een te ‘zwaar’ middel is, als volgt: “Het gaat om een instrument om ook met de bewoners van Noord-Groningen tot een nieuw begin te komen waarin je weer vertrouwen kunt opbouwen.”

Beluister het gesprek met Den Oudsten hier