nieuws

01 mei 2015, 16:04

Brief van de burgemeester: "We denken aan hen, we noemen hun namen. We vergeten hen niet."

Brief van de burgemeester: "We denken aan hen, we noemen hun namen. We vergeten hen niet."

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Burgemeester Peter den Oudsten roept in een brief de inwoners van Groningen op om aan deze herdenking deel te nemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Brief burgemeester Den Oudsten

Beste Stadjers,

Op 4 mei zijn we twee minuten stil. We herdenken die avond allen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we hen die daarna omkwamen in een oorlogssituatie. Op 4 mei hangen we de Nederlandse vlag halfstok en leggen we bloemen en kransen.

Met elkaar staan we op de avond van 4 mei stil bij de verschrikkingen van de oorlog. Bij de grote verliezen die onze stad geleden heeft. Zeker in deze tijd is het goed ons te realiseren wat de gevolgen zijn van vreemdelingenhaat, uitsluiting en onverdraagzaamheid.

Oorlog is niet alleen van vroeger, maar helaas nog steeds van nu. Het is ook om die actualiteit dat ik u allen hierbij uitnodig maandagavond 4 mei mee te lopen in de Stille Tocht.

In het bijzonder vraag ik ouders en verzorgers om met hun kinderen deel te nemen aan de Tocht. Ook jongeren en studenten roep ik op om mee te lopen en aanwezig te zijn. Zo zorgen we er voor dat alle generaties betrokken zijn bij deze indrukwekkende herdenking.

De Stille Tocht vertrekt om 18.55 uur vanaf de Hereweg, na de kranslegging bij het Joods monument. De tocht eindigt op het Martinikerkhof. Hier zijn we met elkaar twee minuten stil, zoals dat op dat moment in heel Nederland gebeurt

Aansluitend bent u voor een kopje koffie of thee van harte welkom in de Martinikerk. Het strijkkwartet Canto Quartet, dat bestaat uit studenten van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool, zal deze informele afsluiting met passende achtergrondmuziek omlijsten.

Ik reken er op dat vele Groningers – oud en jong – de Stille Tocht op maandagavond 4 mei mee lopen. Zo zorgen we er voor dat de herinnering aan hen die niet terugkeerden uit de oorlog levend blijft. We denken aan hen, we noemen hun namen. We vergeten hen niet.

Peter den Oudsten
Burgemeester van Groningen