nieuws

11 feb 2015, 16:04

Bouw Groninger Forum vertraagd door bevingen

Bouw Groninger Forum vertraagd door bevingen

De bouw van het Groninger Forum achter de Grote Markt in Groningen loopt vier maanden vertraging op omdat onderzocht moet worden of maatregelen nodig zijn om het culturele centrum aardbevingsbestendig te maken. Dat meldt de gemeente Groningen woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er is volgens de gemeente tijd nodig om te kijken of en hoe het Forum zo moet worden afgebouwd zodat het tegen bevingen bestand is. De NAM draait op voor de vertragingskosten die volgens de gemeente kunnen oplopen tot zo’n 1,5 tot 2 miljoen euro per maand. Daar komen eventuele meerkosten voor het bevingsbestendig afbouwen van het Forum nog bovenop.

Volgens wethouder De Rook was het de bedoeling dat de komende vier maanden ook de eerste vier verdiepingen zouden worden gebouwd. ,,We gaan nu eerst niet de lucht in”, zegt hij. Wel wordt verder gebouwd aan de fietsenkelder, een plein voor het Forum en de nieuwe oostwand van de Grote Markt.

Naast de meerkosten voor het Forum krijgt de gemeente Groningen tot 1 oktober ook 50 miljoen euro van minister Kamp. Dat geld wordt gebruikt voor de meerkosten van het bevingsbestendig bouwen van andere panden en woningen, waar binnenkort mee wordt begonnen.