nieuws

18 mei 2015, 10:10

Bloemenlint moet leiden tot terugkeer vlinder in stad Groningen

Bloemenlint moet leiden tot terugkeer vlinder in stad Groningen

Groningen krijgt een “bloemenlint”: een aaneenschakeling van stukken grond met kleurrijke bloemen. Dat moet zorgen voor terugkeer van vlinders in de binnenstad en de stadswijken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naar aanleiding van vragen van GroenLinks onderzoekt de gemeente Groningen de mogelijkheden voor de aanleg van een zogeheten bloemenlint door de stad. Een bloemenlint is goed voor de voedselvoorziening van bijen en andere insecten en geeft kleur aan de stad. De aanleg van het bloemenlint gebeurt deels samen met buurtbewoners. Bewoners kunnen ook een stukje bloemenlint ‘adopteren’. Ze zorgen dan zelf voor het onderhoud van hun deel van het lint.

De stand van de bij is de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan. Dit komt onder andere door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar ook door de achteruitgang van het aantal bloemen en de Varroamijt. De gemeente Groningen maakt overigens geen gebruik meer van giftige bestrijdingsmiddelen. Andere gemeenten als Deventer, Almere en Amsterdam hebben al initiatieven ontplooid om deze bloemenlinten te realiseren.