nieuws

23 mei 2014, 11:11

Beleef de Slag bij Heiligerlee opnieuw met speciale app

Vandaag, vrijdag, is het precies 446 jaar geleden dat de Slag bij Heiligerlee plaatsvond in de provincie Groningen, de aankondiging van de 80-jarige oorlog in 1568. Met de app Grensland Vestingland, ontwikkeld door Marketing Groningen, is deze Slag op bijzondere wijze in beeld gebracht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De app vertelt het verhaal over de geschiedenis van het grensgebied Groningen en Oost-Friesland en licht hierbij drie grote verhaallijnen uit, namelijk de Slag bij Heiligerlee (1568), de Reductie van Groningen (1594) en het Rampjaar (1672). Door filmpjes te bekijken, een quiz te maken of een route te wandelen of fietsen in het grensgebied, kun je de geschiedenis herbeleven.

Veel van de schansen en vestingwerken in de provincie Groningen en aan de Duitse kant van de grens zijn de laatste jaren weer zichtbaar gemaakt. Deze app verbindt deze plaatsen en vertelt de verhalen van het gemeenschappelijke verleden uit de tijd dat dit grensland vooral vestingland was. br>
Op deze gedenkwaardige dag is ook het Museum Slag bij Heiligerlee te bezoeken in Heiligerlee. In dit, vorig jaar heropende, museum staat de ontdekking naar de (on)waarheden over deze Slag centraal. Met behulp van een film en een wandvullende presentatie wordt de bezoeker uitgedaagd zelf op zoek te gaan naar de betekenis van de Slag.