nieuws

15 apr 2015, 10:10

Burgemeester Albert Rodenboog over besluit gaswinning te staken in Loppersum

Burgemeester Albert Rodenboog over besluit gaswinning te staken in Loppersum

Het sluiten van de gasputten in en rond Loppersum zorgt er meteen voor dat de bevingen in het gebied in kracht zullen afnemen. Daar is Albert Rodenboog van overtuigd. De burgemeester van Loppersum benadrukt in een reactie op de uitspraak wel dat minister Kamp het sluiten van de putten als duidelijk signaal moet zien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Rodenboog benadrukt de voorzieningenrechter dat de veiligheid samenhangt met de hoogte van de gaswinning. “Wij zeggen dat al langer. Het is een lange en moeizame strijd geweest, maar het is goed dat de Raad van State deze uitspraak heeft gedaan.”

Minister Kamp moet het duidelijke signaal meenemen in zijn afweging over de gaswinning in de tweede helft van 2015, vindt Rodenboog. Op 1 juli maakt de minister bekend of hij net zoals in het eerste halfjaar ook 16,5 miljard kuub gas laat winnen, of de kraan verder open zet zodat voor de NAM alsnog het maximale plafond van 39,4 miljard kuub gas geldt. “Dat zou niet acceptabel zijn. De gaskraan moet in heel Groningen verder dicht, zodat we hier veilig kunnen wonen”, zegt hij.

Rodenboog benadrukt verder dat Loppersum nog steeds een bevingsgemeente is, ook al is de gaskraan er vrijwel helemaal dichtgedraaid. “We zullen de komende tijd nog steeds last houden van aardbevingen en dus moeten de woningen hier versterkt worden. Het zou mooi zijn als we terug kunnen naar de situatie voor 2012. Toen waren er ook bevingen en die zorgden voor schade. De laatste jaren was de veiligheid in het gedrang. We moeten terug naar een situatie waarbij de sterkte van de bevingen binnen een veilige range vallen. Als dat zo is, hebben we ook meer tijd om de woningen te verstevigen.”