nieuws

11 dec 2014, 14:02

Alasam S. door hof veroordeeld tot zes jaar en tbs

Alasam S. door hof veroordeeld tot zes jaar en tbs

Alasam S., die in 2011 in Baflo zijn vriendin en een politieman doodde, is door het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf pakt fors lager uit dan de 28 jaar cel die S. vorig jaar door de rechtbank kreeg opgelegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden was Alasam S. ‘volledig ontoerekeningsvatbaar’  door een acute psychotische stoornis toen hij zijn vriendin Renske Hekman doodsloeg. Haar dood kan hem daarom niet worden aangerekend. De dood van politieagent Dick Haveman, die door S. met zijn eigen wapen werd doodgeschoten, is hem wel toe te rekenen.

Het gerechtshof achtte twee maal doodslag, twee keer poging tot doodslag (S. schoot ook op twee dorpsbewoners waarbij één van hen gewond raakte) en een poging tot zware mishandeling bewezen. Omdat het hof vindt dat de maatschappij maximaal beschermd moet worden, wil het dat de behandeling van Alasam S. zo snel mogelijk moet aanvangen. Ook daarom valt de opgelegde gevangenisstraf fors lager uit.