nieuws

12 nov 2014, 11:11

Hoger beroep dubbele moordzaak Baflo: Was Alasam S. toerekeningsvatbaar?

Hoger beroep dubbele moordzaak Baflo: Was Alasam S. toerekeningsvatbaar?

In de rechtbank in Leeuwarden vindt vandaag het hoger beroep plaats in de zaak van Alasam S.. S. vermoordde op 13 april 2011 in Baflo zijn 29-jarige vriendin Renske Hekman met een brandblusser en schoot daarna de 48-jarige politieagent Dick Haveman dood. De rechter veroordeelde hem vorig jaar tot 28 jaar cel. Bij de bepaling van de strafmaat ging de rechter er op advies van een aantal psychiaters van uit dat S. volledig toerekeningsvatbaar was. In hoger beroep bestrijden Alasam S. en zijn advocaat die visie. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alasam S. heeft moeite met de rapportages die enkele psychiaters over hem hebben opgesteld. Dat zei de 29-jarige verdachte woensdag tijdens de behandeling van de moordzaak bij het gerechtshof in Leeuwarden. "Ik heb in het verleden ook psychoses gehad en daar was geen discussie over. Nu gaat het om een psychose met fatale afloop en dan is dat opeens moeilijker'', zei S. aan het begin van de zitting.

Het hof hoort woensdag de psychiaters die S. onderzochten. De rechtbank veroordeelde S. vorig jaar tot 28 jaar cel. Volgens de rechter was de man volledig toerekeningsvatbaar. Maar S. en zijn advocaat betwisten dat en gingen in hoger beroep. De zaak concentreert zich daarom nu p de toerekeningsvatbaarheid van S. In nader onderzoek hebben gedragsdeskundigen geconcludeerd dat hij de controle over zijn gedrag volledig kwijt was.

S. sloeg op 13 april 2011 eerst zijn 29-jarige vriendin dood. Toen de politie hem wilde arresteren in de buurt van het station, wist hij het dienstwapen van een agent te bemachtigen. Daarmee schoot hij Dick Haveman dood. Een andere agent en een omstander raakten gewond.