nieuws

10 feb 2015, 14:02

Actievoerders draaien donderdag gaskraan dicht

Groningse actievoerders draaien donderdag symbolisch de gaskraan dicht. Op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag draaien bewoners en organisaties gezamenlijk een twee meter hoge stalen kraan dicht. De Tweede kamer debatteert donderdag over het gasbesluit van Kamp.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte maandag bekend dat in de eerste helft van dit jaar maximaal 16,5 miljard kubieke meter gas mag worden gewonnen. De actievoerders vinden dat een ,,trucje'' omdat daarmee een besluit over het blijvend minder winnen van gas wordt uitgesteld.

 

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de kwestie. De actievoerder eisen meer aandacht voor de veiligheid van de door aardbevingen geteisterde Groningers. Ze roepen Kamerleden op een definitief besluit niet opnieuw uit te stellen maar nu eindelijk de veiligheid van de Groningers serieus te nemen en de gaswinning blijvend verder te verlagen. Ook willen zij dat de bewijslast bij schade wordt omgekeerd en dat alle schade volledig wordt vergoed.