nieuws

12 jan 2015, 10:10

Aardbeving bij Hoogezand-Sappemeer

Aardbeving bij Hoogezand-Sappemeer

Bij Hoogezand-Sappemeer is maandag even na middernacht een aardbeving geweest. De beving, die is veroorzaakt door gaswinning in Groningen, had een kracht van 1,5 op de schaal van Richter. Het KNMI meldde maandagochtend aanvankelijk dat de beving een kracht had van 2,0, maar dit werd later bijgesteld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het KNMI kreeg niet veel meldingen binnen. ,,Een beving met een dergelijke kracht wordt niet of maar door een paar mensen gevoeld”, zegt seismoloog Läslo Evers. Op sociale media maakten een aantal inwoners van Hoogezand-Sappemeer melding van de beving. Het epicentrum lag op ongeveer 15 kilometer van de stad Groningen.

Maandagmiddag komt minister Kamp naar Groningen om zijn nieuwe gasbesluit toe te lichten bij de Dialoogtafel, een gespreksgroep van betrokkenen en gedupeerden. Tijdens de vergadering wordt ook de nieuwe schaderegeling van de NAM besproken.

Actiegroep Schokkend Groningen wil de minister luidruchtig begroeten, als hij aankomt bij het Provinciehuis in Groningen. Zij eisen het vertrek van de minister nadat vrijdag een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uitlekte. Daarin staat dat de NAM en het ministerie van Economische Zaken alleen maar keken naar de opbrengst van de gaswinning en ze geen rekening hielden met de veiligheid van de Groningers.