Innovatie

Verwijderen van stolsel zinvol bij acute hartinfarcten

Het verwijderen van het stolsel bij een acuut hartinfarct in zinvol. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de afdelingen Cardiologie en Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), zo maakte het UMCG donderdag bekend.


Leestijd: 1 minuut

Patiënten die een hartinfarct hebben gehad, worden momenteel nog standaard gedotterd. Daarbij wordt het stolsel dat het infarct veroorzaakte in de wand van het bloedvat gedrukt. Volgens de onderzoekers is het echter beter het propje helemaal weg te zuigen.

Een hartinfarct ontstaat door afsluiting van een van de kransslagaders door een propje. Hierdoor krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof meer en sterft af.

De onderzoekers van het UMCG hebben twee jaar lang onderzoek gedaan naar de behandelwijze waarbij het propje wordt weggezogen. In totaal deden ruim duizend patiënten aan het onderzoek mee. De helft van hen werd na een infarct gedotterd en bij de andere helft werd het stolsel dat de afsluiting veroorzaakte weggezogen.

De patiënten bij wie het propje was weggehaald, hadden volgens de onderzoekers een betere doorbloeding van de hartspier dan de groep die was gedotterd. Ook was het sterftecijfer onder de eerste groep lager.

De cardiologen en pathologen van het UMCG publiceren hun bevindingen deze week in het vooraanstaand wetenschappelijke vakblad New England Journal of Medicine. De wetenschappers verwachten dat op basis van deze onderzoeksresultaten cardiologen in binnen- en buitenland de door hun onderzochte behandeling vaker zullen gaan toepassen.