Wonen

Duurzamer wonen, ook in Groningen

Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft onlangs in het WoonOnderzoek gemeld dat Nederlanders gemiddeld duurzamer zijn gaan wonen. Dit onderzoek verschijnt elke drie jaar. Groener wonen wil zeggen dat het aantal groene energielabels, zoals A, B en C, stijgt. Het aantal rode en oranje labels, dat wil zeggen E, F en G, neemt gestaag af.


Leestijd: 2 minuten

Duurzamer wonen, ook in Groningen
Duurzamer wonen, ook in Groningen

De stijging in groene energielabels komt waarschijnlijk door de groei in de economie, waardoor huiseigenaren, verhuurders en huurders verduurzamingsmaatregelen beter kunnen financieren. Daarnaast groeit ook het bewustzijn rondom duurzaamheid de laatste jaren enorm, onder andere door de plannen van het kabinet en de noodzaak om van het Groningse gas af te gaan.

Nog 90% van de huishoudens wordt verwarmd door gas, hoewel het kabinet heeft aangekondigd dat dit percentage de komende jaren drastisch moet gaan dalen. Vanaf het jaar 2000 is de warmtepomp populairder geworden en inmiddels maakt ongeveer 6% van de huishoudens hier gebruik van. Maar liefst 14% van de huishoudens heeft zonnepanelen op het dak en dit aandeel groeit met de dag.

Er moet ook gemeld worden dat het aantal huishoudens groeit door een stijging in het aantal seniorenhuishoudens en het aantal eenpersoonshuishoudens.

Om een woning duurzamer te maken kunnen er een aantal maatregelen worden getroffen door de huiseigenaren, verhuurders en huurders. Energieleveranciers vergelijken en kiezen voor groene stroom en gas is slechts een van de maatregelen die getroffen kunnen worden om duurzaam te wonen, maar deze zorgt niet voor een groener energielabel.

Het verduurzamen van een woning heeft twee zijdes. Er moet gezorgd worden dat er minder verbruikt wordt aan de ene zijde en aan de andere zijde moet gezorgd worden dat wát er verbruikt wordt, zo groen en zuinig mogelijk is. De maatregelen die daarbij horen zijn isoleren, lampen vervangen door ledlampen, korter douchen en minder stoken. Deze maatregelen zijn deels verbonden aan het gedrag van de bewoner. Aan de andere kant moeten woningen voor warm water en de verwarming gaan kiezen voor een alternatief voor gas. De elektra kan zelf geproduceerd worden door zonnepanelen of afgenomen worden van een groene energieleverancier.

Duurzaamheid leeft in Groningen als op geen andere plek in het land. Komend jaar krijgen 30.000 inwoners van Groningen een uitnodiging van gemeente Groningen voor een energie-advies. Maar er hoeft niet gewacht te worden op deze uitnodiging. Met de website van Groningen woont SLIM en de duurzame woonwinkel Reimarkt kan elke bewoner al aan de slag. Groningen woont SLIM is een platform voor het verduurzamen van de woning. De website staat vol met tips en maatregelen om de woning te verduurzamen.

Start in ieder geval met lampen vervangen, een dikkere trui aantrekken en energieleveranciers vergelijken. Ga daarna ook in gesprek met de genoemde experts om de grotere maatregelen te plannen en uit te voeren.