economie

25 aug 2016, 21:09

Zondag voor vierde keer Grachtenfestijn: honderden boten en bootjes in Groningse grachten (Video!)

De Groningse binnenstad is zondag het domein van honderden boten en bootjes en van een groot aantal evenementen aan de wal. Dat is te danken aan het Grachtenfestijn, dat dit jaar alweer voor de vierde keer wordt georganiseerd door de Stichting Grachtenfestijn. Een van de hoogtepunten is een Grachtenparade in het thema Groen/Wit. Ook dit jaar staat duurzaamheid centraal tijdens het Grachtenfestijn, en zullen er onder andere elektroboten en een waterstofboot  meevaren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naar verwachting zullen er honderd Groen/Wit versierde bootjes te zien zijn in de Groninger Diepenring. Tijdens de gehele route zal er een flyboarder te zien zijn die de stoet met bootjes een ronde zal leiden door de Diepenring. Tezamen met verscheidene zangkoren langs de route, open terrassen en de samenwerking met  Floating Paradise en Groningens Ontzet  belooft het een feestje te worden op en rondom het water van Groningen. 

De Grachtenparade start om 14.00 uur  in de Zuiderhaven. De stoet met boten zal vervolgens het Hoge- en Lage der A inslaan en een ronde Diepenring varen. Eenmaal terug aangekomen in de Zuiderhaven rond 15.50 uur treedt daar een BigBand op. Om 16:30 uur zal de prijs voor de best en mooist versierde boot worden uitgereikt. Deelnemers die zich nog willen inschrijven hebben de kans tot aanstaande zaterdag 12.00 uur. 

Stichting Grachtenfestijn stimuleert zoveel mogelijk entertainment en open terrassen langs de route. Bij Het Ludina Terras is een groot springkussen voor de kinderen en er wordt een jazzsessie onder leiding van Bert van Erk gehouden. Aan de steiger van rondvaartbedrijf Kool zal het shantykoor Oosterstörm hun repertoire ten gehore brengen.  

Duurzaamheid
Het Grachtenfestijn vraagt aandacht voor kansen met betrekking tot het water en duurzaamheid  die er zijn voor de stad en de Provincie Groningen. HIervoor is een driedaags programma opgesteld met op 26 augustus een netwerkevenement en later op de dag een Let's Gro-bijeenkomst over water en duurzaamheid. Het netwerkevenement is inmiddels vol. Voor de Let’s Gro bijeenkomst is aanmelden nog wel mogelijk via www.grachtenfestijn.nl.

Op 27 augustus zijn er vanaf 13.30 uur verschillende live optredens. Om 22.00 uur treedt er een sambaband op in de Zuiderhaven en om 23.20 uur, na het vuurwerk van Groningens Ontzet, zal er een DJ draaien.   

Op 28 augustus vindt de grachtenparade plaats. Tussen 13.00 uur en 14.00 en om 15.30 treedt er een bigband op in de Zuiderhaven. Vervolgens vind om 16.40 de prijsuitreiking voor de mooist en best versierde boot plaats.Grachtenparade 16.40 uur: Einde Grachtenparade. 

Voor meer informatie en het complete programma op www.grachtenfestijn.nl of volg het evenement op Facebook of Twitter.