economie

28 aug 2014, 17:05

Zondag allereerste Ronde van Groningen: nieuwe wielerklassieker voor toerrijders

Zondag allereerste Ronde van Groningen: nieuwe wielerklassieker voor toerrijders

Groningen is langzaam maar zeker een belangrijke wielerprovincie geworden. Dat is niet alleen te danken aan toprenners als Bauke Molleme en Tom-Jelte Slagter, maar ook omdat fietsen hier een ‘volkssport’ aan het worden is. Een echte Groningse wielerklassieker voor toerrijders ontbrak er alleen nog aan. Maar vanaf zondag wordt ook daarin voorzien want dan wordt de allereerste  Ronde van Groningen verreden. Iedereen kan er aan mee doen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zondag 31 augustus wordt voor de eerste keer de toerversie van de Ronde van Groningen georganiseerd. Deze wielerklassieker is reeds sinds 35 jaar de openingswedstrijd van het wielerseizoen in Nederland.

 

Bekende wielrenners zoals Gert Jakobs, Dries Klein, David Pots hebben de wedstrijd in het verleden gewonnen. Ook talentvolle jonge renners zoals Marco Hoekstra en Bert-Jan Lindeman, vorige week in Frankrijk nog winnaar van de profkoers Tour de l’Ain, staan op de erelijst van deze Pronkjuwail van het Groninger cyclisme.

 

De langste lus van 175 km volgt de langste route van de klassieker. Vanuit Groningen trekken we naar het zuidoosten van de provincie, onder meer via Slochteren. Vervolgens gaat het richting Wagenborgen en vandaar ’omhoog’ naar Termunten en Delfzijl. Dan over het Hogeland naar Leens en via Oldehove, Aduard terug naar de stad Groningen, waar gefinisht wordt aan de Reitdiephaven.

Ook zijn er kortere afstanden, van 85 en 135 km. Onderweg zijn er verzorgingsposten. De routes zijn volledig bewegwijzerd.

Start en finish is bij Wefitness aan de Reitdiephaven te Groningen. Er kan gestart worden vanaf 8.00 tot 9.30 uur. De tocht staat vermeld op de NTFU kalender