economie

25 nov 2015, 10:10

“Zelfrijdende auto’s en Big Data nieuwe kansen voor Groninger economie”

 “Zelfrijdende auto’s en Big Data nieuwe kansen voor Groninger economie”

We staan aan de vooravond van een “Autorevolutie”. De komst van de zelfrijdende auto is veel dichterbij dan men denkt, en het gaat niet lang meer duren voordat dergelijke wagens massaal op Nederlandse wegen te vinden zullen zijn. Die ontwikkeling biedt grote kansen voor de Groningse economie, want hier zijn al veel instellingen die “Big Data” beheren. Maar die kansen moeten we wel pakken! Een en ander betoogt deze maand Gerard Doll, divisiemanager bij de RDW. Hij zegt dat in het Noordelijke zakenblad Entrepreneur Magazine.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe manier van autorijden en goederentransport over de weg. De komst van zelfrijdende auto’s en vrachtwagens is veel dichterbij dan menigeen zich realiseert en zal leiden tot een echte autorevolutie. Dat heeft niet alleen enorme gevolgen voor automobilisten en transporteurs, maar ook voor de wetgeving. En zeker ook voor een bedrijf als het onze waar enorme hoeveelheden data beschikbaar zijn."

 

" Gelukkig zijn wij ons daar nu al intensief op aan het voorbereiden. Voor Noord-Nederland denk ik dat de ‘autorevolutie’ en de ‘datarevolutie’ veel nieuwe kansen brengen, want wij zijn hier sterk in het verwerken van data. Wanneer we het verstandig oppakken kan de verwerking van ‘big data’ een enorme nieuwe kans opleveren voor de noordelijke economie.’

 

Bij de RDW zijn ze zichzelf al intensief aan het voorbereiden op de toekomst. Zo hebben twintig medewerkers van RDW op vrijwillige basis kastjes in de auto om data mee te verzamelen, om te kijken wat dat allemaal op kan leveren. Misschien dat het straks dankzij alle gegevens die worden verzameld in die kastjes mogelijk wordt om op voorhand de gegevens voor een APK-keuring aan te leveren.

 

Data revolutie

 

De technologische ontwikkelingen zullen dus zorgen voor een autorevolutie waarvan het nevenresultaat zal zijn dat er gigantische hoeveelheden data beschikbaar komen, maar ook dat de privacy goed geregeld zal moeten worden.

 

In de Verenigde Staten zijn nu al bijna duizelingwekkende voorbeelden van het gebruik van “big data”. Zo is een supermarkt in de Verenigde Staten in staat om op de dag af te voorspellen wanneer vrouwen zwanger zijn. Of BMW kan precies zien wanneer iemand de auto heeft gebruikt. En, ook in Amerika, kan een creditcardmaatschappij al met 95% zekerheid voorspellen wanneer partners uit elkaar zullen gaan. “Er is dus een autorevolutie en een datarevolutie. Big Data wordt Big Business”, zo stelt Gerard Doll vast.

IT Academy

Gerard Doll constateert dat het voor de Noordelijke economie goed is geweest dat de RDW zich vestigde in Groningen en in Veendam. De RDW voelt zich hier ook helemaal thuis, al is er nu toch wel een probleem aan het ontstaan: schaarste aan goed IT-personeel.

 

Volgens Gerard Doll zou het goed zijn wanneer er, behalve de IT Academy, ook een voorziening komt voor het opleiden van mensen die zich specifiek bezig houden met Big Data en data analytics. Die zullen zich in de toekomst bezig moeten houden met zeer grote vraagstukken. Bijvoorbeeld de vraag hoe je straks kunt voorkomen dat zelfrijdende auto’s gehackt gaan worden, want dat risico bestaat ook, ‘en dat is bloed- en bloedlink!’En ook op het gebied van security en privacy is er heel veel werk aan de winkel.

 

Bron: Entrepreneur Magazine

Foto: Jan Buwalda