economie

01 okt 2015, 15:03

XPAR Vision uit Groningen negende in MKB Innovatie Top 100

XPAR Vision uit Groningen negende in MKB Innovatie Top 100

Een innovatie van het Groningse bedrijf XPAR Vision in de containerglasindustrie heeft de negende plaats behaald tijdens de landelijke MKB Innovatie Top 100 2015 van de Kamer van Koophandel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoe verbeter je de kwaliteitsselectie, de kwaliteitsbeheersing en de procesautomatisering in de containerglasindustrie? Misschien door tradities te doorbreken? Dit is in elk geval wat XPAR Vision doet met haar Hot End sensor technologie. Al voordat het vloeibare glas in de mallen verdwijnt, gaan de sensoren van XPAR Vision aan de slag. Het resultaat? Een snelle en efficiëntere productie van lichtere en sterkere flessen. Deze innovatie van XPAR Vision veroverde vandaag, 1 oktober, de 9e plek in de MKB Innovatie Top 100 2015 van de Kamer van Koophandel en is daarmee het hoogst genoteerde bedrijf uit Groningen.

 

Het nieuwe van de technologie zit, de naam ‘hot end’ zegt het al, in de fase van het productieproces. Procesbeheersing en controle vinden direct plaats bij de vorming van het glas. Het glas is dan extreem heet: het komt als een oranje massa uit de oven en wordt razendsnel in mallen gegoten. De Hot End sensoren zorgen ervoor dat exact dezelfde hoeveelheid glas steeds op exact dezelfde wijze  in de mallen komt. Dit doet de zogenaamde  ‘Druppelassistent’  die met een hogesnelheidscamera 500 beeldjes per minuut maakt. Ook de temperatuur van de mallen en het glas wordt continu in de gaten gehouden. Flessen met afwijkingen worden direct verwijderd.

 

Besparing
Momenteel werkt XPAR Vision aan een systeem dat meetgegevens automatische terugkoppelt naar de machines. Door de data uit de systemen te vertalen naar kennis is het straks mogelijk het maakproces zonder tussenkomst van mensen steeds verder te optimaliseren. Een besparingspotentieel van 20 tot 25% is hierdoor mogelijk. De hoogste notering in de Top 100 is voor de uitvinding van het Zeeuwse LUXeXcel om optische lenzen te produceren in een 3D printer.

 

Succesvolle innovaties
Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben de ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. De bekendmaking van de 10e  MKB Innovatie Top 100 vond vandaag plaats in SugarCity Events in Halfweg, tijdens de Dag van de Innovatie. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn te vinden op www.mkbinnovatietop100.nl.