economie

23 sep 2011, 06:06

Wethouder Visscher ontvangt graaf Günther uit Oldenburg

Vrijdagmiddag 23 september ontvangt wethouder Jannie Visscher op de Groninger Grote Markt graaf Anton Günther, een bijzondere, historische figuur uit de partnerstad Oldenburg. Graaf Anton Günther nam in 1608 het initiatief voor de Kramermarkt, die dit jaar voor de 404e keer plaatsvindt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Graaf Günther en zijn gezelschap komen om 12.45 uur te paard aan op de Grote Markt. Daar vraagt hij in het bijzijn van marktwethouder Jannie Visscher aandacht voor de Oldenburger Kramermarkt, die dit jaar voor de vierhonderdenvierde (404e) keer wordt gehouden. Aangekomen op de Grote Markt leest de graaf de officiële proclamatie voor waarin hij de Groningers oproept om de Kramermarkt 2011 in Oldenburg te bezoeken.

De Oldenburger Kramermarkt wordt dit jaar gehouden van 30 september tot 9 oktober 2011. Met jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers behoort de Oldenburger Kramermarkt tot de grootste volksfeesten van Duitsland. Op een groot terrein bij de Weser-Ems Halle treffen de bezoekers tijdens de Kramermarkt 2011 meer dan 270 kramen en kermisattracties aan. Daaronder het grootste vervoerbare reuzenrad ter wereld.

Het is ondertussen een zeer goede gewoonte geworden dat graaf Anton Günther de partnersteden van Oldenburg bezoekt om aandacht te vragen voor de Kramermarkt. De historische graaf Anton Günther, bijgenaamd de ‘paardengraaf’ en groot promotor van het Oldenburger marktwezen, werd op 31 oktober 1583 geboren als zoon van de graaf Johann VII ( de ‘dijkenbouwer’) en zijn echtgenote Elisabeth.

Anton Günther vaardigde in 1608 een verordening uit waarin hij de Kramermarkt voor het eerst aankondigde. Op het eind van de oogsttijd werden op het Raadhuisplein van Oldenburg gedurende vijf dagen de producten verhandeld. De markt werd veelal bezocht door marskramers en reizende handelaren. Vandaar de naam Kramermarkt.