economie

30 jun 2015, 21:09

Oud-hoofd Staatstoezicht op Mijnen: ‘Gaswinning verder terug - tot 21 miljard’

Oud-hoofd Staatstoezicht op Mijnen: ‘Gaswinning verder terug - tot 21 miljard’

Het gasbesluit van minister Kamp om de gaswinning terug te brengen van 39,4 miljard naar 30 miljard kuub gas uit Groningen gaat nog niet ver genoeg. De gaswinning moet zo snel mogelijk omwille van de veiligheid nog drastischer worden teruggebracht, tenminste tot 21 miljard kuub. Dat zegt voormalig inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen in een interview met NRC Handelsblad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens De Jong is het niet verstandig om nu nog weer eens nader onderzoek te laten doen, zoals zijn opvolger bij het Staatstoezicht op de Mijnen, heeft voorgesteld. Niemand weet precies hoe onveilig Groningen is en daarom moet je het voorzorgprincipe laten gelden, en dat betekent dat je het zeker voor het onzekere neemt, en de gaskraan nog veel dichter draait, zo stelt De Jong.

 

Volgens Jan de Jong wordt er nog steeds niet zorgvuldig omgesprongen met de veiligheid van de Groningers. Zij lopen nog steeds een heel groot risico. Volgens De Jong maakt de vermindering tot 30 miljard amper verschil voor de veiligheid. ‘Als alleen veiligheid er toe zou doen, moet de gaswinning eigenlijk terug naar 12 miljard kuub. Maar als je ook wilt dat we in Nederland warme voeten houden, en wij al onze contracten nakomen, dan is 21 miljard kuub absoluut noodzakelijk’, aldus De Jong.