economie

11 mei 2015, 09:09

Volop werk bij technische bedrijven in Eemsdelta; PMF Mechanical breidt uit; ‘We laten kansen liggen’

Volop werk bij technische bedrijven in Eemsdelta; PMF Mechanical breidt uit; ‘We laten kansen liggen’

Het gaat goed met de maakindustrie in de Eemsdelta in Noord-Groningen. Vaak wordt er gedacht dat de maakindustrie zo’n beetje verdwenen zou zijn uit Groningen en de rest van ons land, maar het tegendeel is waar. Het gaat juist weer steeds beter met de (noord-)Groningse industriële bedrijven, zoals PMF uit Uithuizen, dat gaat investeren in uitbreiding. Op de website van de Eemsdelta een interview met directeur-eigenaar Henk Slik over zijn uitbreidingsplannen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens directeur Henk Slik gaat het momenteel goed, maar zou het allemaal nόg beter kunnen met de (noord-)Groningse industrie.  Hij maakt zich namelijk wat zorgen over het niet-benutten van kansen. Vooral wat betreft (onderhouds-)werkzaamheden voor de offshore windindustrie ‘laten we als regio te veel lopen!’. ‘Als we niet oppassen gaan ervaren buitenlandse leveranciers er mee aan de haal. En dat is doodzonde.’

 

Volop werk

In Noord-Groningen is er momenteel volop werk voor technische bedrijven, die de wind nu in de zeilen hebben gekregen dankzij recente ontwikkelingen in de Eemshaven en Delfzijl. Een duidelijk voorbeeld van een florerend zelfstandig technologisch (familie-)bedrijf is PMF Mechanical, met de hoofdvestiging in Uithuizen.

Machinefabriek PMF Uithuizen breidt uit

 

PMF Mechanical besloot onlangs te investeren in een nieuwe productiehal in Uithuizen. Hierin zullen hoogwaardige roestvrijstalen apparaten en leidingen geproduceerd worden, onder meer voor de chemie en de olie- en gasindustrie. De investering levert tien fulltime arbeidsplaatsen op en kwam mede tot stand na een subsidie uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG 2014). De productiehal zal in de loop van 2015 in gebruik worden genomen.

PMF, met 110 medewerkers, ontwerpt en vervaardigt leidingsystemen, drukvaten en hoogwaardige constructies en voert geïntegreerde projecten en onderhoud uit voor voornamelijk industriële klanten. ‘Ons bedrijf bestaat al sinds 1854. Aanvankelijk was het actief in Pekela, als toeleverancier voor de scheepsbouw en de kartonindustrie. Later is het bedrijf verplaatst naar Uithuizen en hebben we vestigingen gekregen in Delfzijl, de Eemshaven en Zuidbroek’, vertelt algemeen-directeur Henk Slik. Hij is sinds 1994 werkzaam bij PMF en inmiddels enig aandeelhouder.

 

Maakindustrie

 

‘Ja, het klopt dat lang niet iedereen beseft dat we in Noord-Nederland nog een hele gezonde maakindustrie hebben. Jarenlang was het de trend in Nederland om ons te concentreren op de diensten- of adviessector. Maar in het Noorden is steeds een hele sterke doe-cultuur blijven bestaan. En daarom zijn hier nog veel bedrijven zoals dat van ons’, vertelt Henk Slik in de fabriek van PMF in Uithuizen.

 

Aanpakkers

 

Volgens Slik is het prima ondernemen in noord-Groningen, zeker voor de maakindustrie. “Wat in de genen zit van veel mensen in het Noorden is dat ze hier werk willen aanpakken. Het is hier echt een mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’: ze gaan maar door! Dat is echt een positieve kwaliteit van de Eemsdelta. En dat is ook de reden dat we hier hebben geïnvesteerd in een nieuwe fabriekshal, omdat de arbeidsmentaliteit hier zo goed is’, zegt Henk Slik.

 

Meer:

www.eemsdelta.nl